Nyheter:

MILITÆRDREVET: President Joe Biden har startet en gjennomgang av amerikanernes fangeleir ved Guantanamo på Cuba med mål om å stenge den i sin presidentperiode.

Biden vil stenge Guantanamo-leiren

President Joe Biden har startet en gjennomgang av USAs fangeleir ved Guantanamo på Cuba med mål om å stenge den i sin presidentperiode.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske presidenten gir dermed nytt liv til Barack Obamas gamle løfte om å stenge den kontroversielle fangeleiren. Ambisjonen er at den skal stenges før Bidens presidentperiode er over, opplyser Det hvite hus.

Biden kommer trolig til å signere en ordre om avvikling i løpet av de neste ukene eller månedene, melder nyhetsbyrået Reuters. Det hvite hus' pressesjef Jen Psaki bekreftet på en pressekonferanse fredag at det er «vårt mål og intensjon» å stenge fangeleiren i Bidens presidentperiode.

Det er likevel ikke forventet at det skjer noe med det aller første. Grunnen er politiske og juridiske hindringer som også sto i veien for tidligere president Obamas ønske om nedstenging.

Rundt 40 fanger igjen

Den amerikanske fangeleiren på Guantanamo-basen ble opprettet i 2002 under president George W. Bush i kjølvannet av terrorangrepene mot USA 11. september året før. Nesten 800 personer har siden vært innesperret der, men det er i dag bare rundt 40 igjen. Etter 17 år venter de fortsatt på at sakene deres skal behandles av militære domstoler. 26 av dem anses som for farlige til å bli løslatt.

Fengselet var i en tid kjent for hardhendte avhørsmetoder som kritikere har stemplet som tortur, og for å tvangsmate sultestreikende innsatte. USA har nektet å anerkjenne fangene som krigsfanger, og har i stedet gitt dem betegnelsen «ulovlig stridende». Gjennom årene har enkelte fanger også tatt sitt eget liv.

Juridiske problemer

Et sentralt problem er at mange av sakene mot fangene baserer seg på vitnemål som er kommet fram under tortur, og som dermed ikke kan brukes i amerikanske domstoler.

Under valgkampen i 2016 uttrykte Donald Trump vilje til å holde fangeleiren åpen og fylle den med «slemme gutter». Etter å ha vunnet valget, beholdt han denne innstillingen.

Obama lovet på sin side å stenge leiren, men greide ikke å få på plass et kompromiss i Kongressen som kunne åpne for det.

Blant de nåværende fangene er pakistanske Khaled Sheikh Mohammed, som selv har sagt at han er hjernen bak 11. september-angrepene.

Powered by Labrador CMS