Nyheter

FORBUNDSLEDERE: Jens Jahren (til venstre) og Torbjørn Bongo (til høyre), ledere av BFO og NOF.

BFO og NOF om varslingssakene: –Utfordrende problem for Forsvarets omdømme

Lederne av Befalets fellesorganisasjon (BFO) og Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) er enige om at medienes omtale om varslingssaker er skadelig for Forsvarets omdømme, men kun en av dem mener at det også kan være bra.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er litt synd at disse sakene kommer ut i media, sier leder i Befalets fellesorganisasjon (BFO), Jens Jahren til Forsvarets forum. Han understreker at det skyldes mangelfull eller dårlig håndtering fra Forsvaret sin side.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

To nye saker i mediene

Denne våren og sommeren har flere saker som omhandler seksuell trakassering og maktmisbruk i Forsvaret fått mye oppmerksomhet i mediene. Forrige helg publiserte NRK en sak om en eldre offiser som har oppført seg upassende mot en underordnet. VG skrev om en høytstående offiser som har fått nakenbilder på avveie, og stiller spørsmål ved om det kan gjøre ham sårbar for utpressing.

Forbundsleder for Norges offisers- og spesialistforbund (NOF), Torbjørn Bongo, synes at det er både bra og dårlig at slike saker blir offentliggjort.

– Dette er åpenbart et utfordrende problem for Forsvarets omdømme, men samtidig så er det sterk at de som har opplevd dette står frem og forteller om sin opplevelse enn at de frykter reaksjoner.

VGs nyeste sak handler om en forsvarsstopp som har hatt nakenbilder på avveie i fem år. Den høytstående offiseren mener at en annen offiser vil bruke disse bildene til å skade ham.

Samme dag som VG publiserte sin sak, skrev NRK om en oberst som har gitt uønsket seksuell oppmerksomhet til flere kvinner i Forsvaret.

Les også: Podkast: Er det en ukultur i Forsvaret?

– Det aller viktigste for de fornærmede er å kunne si ifra om slikt. For hvis ingen gjør det, så kan det ikke bli gjort noe med det, sier Bongo.

Jahren mener at en del opplysninger fra begge sakene ikke burde vært ut i media.

– Jeg tror faktisk at det er best å håndtere disse forholdene internt, men samtidig så forstår jeg at de fornærmede kommer ut i media, da det kanskje kan oppleves som at Forsvaret ikke har tatt deres varsel på alvor.

– Så det er enkelte detaljer som kunne blitt spart?

– Ikke nødvendigvis det nei, men det er synd at det er media som kommer ut med det. Det er viktig å huske på at det ligger nyanser som ikke helt kommer fram i media, sier han.

– Media har behov for sine vinklinger, og det er en dårlig behandlingsform av varslinger.

Full forståelse for reaksjoner

På spørsmål om hva forbundslederne tenker om VGs sak om offiseren og nakenbildene, sier de dette:

– Denne saken fremstår som veldig uheldig for partene i saken og Forsvaret, sier Bongo.

– Det er helt åpenbart at dersom sånne bilder er på avveie så gir det mulighet for å utøve en form for press, sier Jahren

Han sier også at det har vært stilt spørsmål rundt sikkerhetsklarering.

– Vi har nå fått reaksjoner fra mange som har mistet klareringen sin av helt andre årsaker. Blant annet relasjonssaker der man inngår et forhold med en person fra et land som vi ikke har sikkerhetssamarbeid med.

Oppfølgning av prosedyre

I NRKs sak står det at Militærpolitiet startet en etterforskning av offiseren våren 2020, etter at fem kvinner hadde varslet og gitt opplysninger om kritikkverdig atferd. Underveis har offiseren fått opprykk til oberst og ble plukket ut til et prestisjefylt lederkurs, skriver rikskringkasteren.

Da etterforskningen ble avsluttet i desember 2020 fikk obersten en skriftlig advarsel av sin sjef. Advarselen blir makulert i slutten av juli måned.

– Dette er en måte å reagere på, og alle skriftlige advarsler har en utløpsdato man må forholde seg til. Sånn skal det være, sier Jahren.

Han minner på om at det er Forsvaret selv som har valgt denne reaksjonsformen og fulgt de prosedyrene som må følges i slike situasjoner.

– Saken fremstår som en typisk me too-sak hvor det pekes på skjeve maktforhold mellom to personer, sier Bongo om NRK sin sak.

– NOF har hatt en innledende diskusjon med både forsvarssjefen og Forsvarsstaben om nettopp dette, og det forventes at det skal bli snakket mer om.

Bongo vil i tillegg skryte over de som hjelper til med å varsle ubehagelige situasjoner.

– Hvis jeg skal basere meg på saken fra NRK, hadde hun som ble skrevet om ikke i utgangspunktet varslet. Men når hun sa ifra, så varslet de for henne.

– Dette synes jeg er veldig sterkt. De fortjener skryt for å stille opp for sin kollega i en vanskelig situasjon.

Les også: Militært kvinnelig nettverk med opprop mot varslingshåndtering av seksuell trakassering

Powered by Labrador CMS