Nyheter
DSB-sjefen: – For oss er ikke dette en øvelse, det er ren virkelighet
NARVIK (Forsvarets forum): Det enorme inntoget av soldater til Norge anses som en samfunnshendelse for DSB. Direktøren er fornøyd med samarbeidet hun har med sitt militære motstykke.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– For oss er det ikke øvelse, det er ren virkelighet når det kommer så mange tusen mennesker til Norge, sier direktør Elisabeth Sørbøe Aarsæther ved Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB) til Forsvarets forum.
Hun utdyper at for DSB er ikke Cold Response en øvelse der de øver. Det er en samfunnshendelse at 30.000 soldater kommer til landet med kjøretøy, maskiner, sin kultur, sine vaner og elektroniske apparater.
– Så må hele Norge stå klare for at ikke dette skal forstyrre samfunnet på en måte som gjør at ikke det blir skummelt med de andre som ikke er med. Veier må strøs, havner må være klare, de som jobber med frekvenser må sørge for at det ikke forstyrrer nødnett.
Det har vært både kraftig uvær og en tragisk ulykke så langt under øvelsen. Det er hendelser som er blitt håndtert av både frivillige og profesjonelle ressurser, sier Aarsæther.
I rød boblejakke blant uniformene
Hun møter Forsvarets forum i biblioteket i Narvik etter et møte med store deler av den militære ledelsen i Norge, flere representanter fra politiet, direktøren for Meteorologisk institutt, høyere offiserer i det amerikanske forsvaret og general Jörg Vollmer, som er militær leder for Natos nordøstre flanke.
– I dag har det vært en rekke møter som har handlet om industri, forsvar og sivilsamfunn; hva vi kan gjøre og må gjøre for å beskytte Norge mot en rekke farer, sier direktøren.
Etter møtet gikk deltakerne ut av bygningen og tok et felles bilde med slalombakken i Narvik i bakgrunnen. I midten stod Aarsæther sammen med sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter, Yngve Odlo.
– Den viktigste plassen var ved siden av min gode kollega Yngve Odlo. Det er han og jeg som samarbeider veldig godt om det militære og sivile som er viktig for å forsvare Norge, både i kriser og det som måtte skje i fredstid. Men når det er så skarpt i Europa, er samarbeidet enda viktigere. Så jeg syns det er en ære og det viser betydningen av å stå sammen, sier hun, og legger til:
– Så har jeg rød boblejakke og de andre har uniformer. Men jeg er sivil, så det er sånn det er.
Før aktørene satt seg ned for å snakke sammen, besøkte de krigsmuseet i Narvik. Det gjorde inntrykk på direktøren.
– Spesielt i den situasjonen vi står i nå, med Ukraina så var det veldig sterkt, rett og slett, å se andre verdenskrig så detaljert beskrevet.
Tillit til myndighetene er ingen selvfølge
Etter møtet sier hun at hun tror Norge har mye å bidra med når det kommer til totalforsvarskonseptet. Hun sier at hun opplever stor interesse for den norske løsningen.
– Vi er moderne, vi er teknologisk lang fremme og vi har en kjempegod tillit mellom befolkning og myndigheter, og det er ingen selvfølge.
– Jeg syns man må få lov på en sånn dag å være litt fornøyd med det man får til. Jeg syns vi er gode til å ha forståelse for hverandres roller. Selv om det er mange som har høye posisjoner på den militære siden i dag, så er det også det på den sivile siden, men likevel er vi folk, og det er det viktigste; at vi samarbeider.
Hun eksemplifiserer med ungdom som er dyktige på spesialiserte fagfelt. De kan være ressurser for både militær og sivil side.
Forsvarets forum bemerker at det har vært to år uten fysiske møter der man har kunnet jobbe med nettverk og snakke sammen ansikt til ansikt.
– Ja, men på den andre siden er det jo kjempeviktig å ikke forbanne mørket, men å se hva man kan få til i stedet for. Jeg syns man har kommet ekstremt langt på dialogsporet under pandemien, sier hun.
Hun sier at det arbeidet de hadde gjort allerede, fikk de med seg inn i digitale rom da det ble «skarpt» under pandemien.
– Jeg opplever at vi har kommet hverandre nærmere under pandemien, fordi vi måtte.