Nyheter

EGENBEREDSKAP: I Norge har Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) utarbeidet en liste over ting nordmenn bør ha i et beredskapslager i hjemmet. Tingene på lista skal i en krisesituasjon dekke grunnleggende behov de første tre døgnene av en krise, som drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon. Sverige jobber nå med å sørge for at forsyningslinjene fungerer i en krisesituasjon.

Sverige skal bygge beredskap med «strategiske matvarer»

Prinsippene for hvordan matvarer skal prioriteres og fordeles i tilfelle krise og behov for rasjonering må utarbeides i fredstid, skriver den svenske regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Svenske myndigheter har de siste to årene arbeidet for å bygge opp en robust mat- og drikkevannberedskap. Med det alvorlige sikkerhetspolitiske bildet i Europa har arbeidet fått fornyet relevans.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– De oppdragene myndighetene har hatt fra tidligere, tydeliggjøres nå i forbindelse med forhøyet beredskap. Det har stor betydning for utviklingen av matvareberedskapen og sikkerheten rundt drikkevannsforsyningen, skriver landbruks- og distriktsminister Peter Kullgren i en pressemelding fra den svenske regjeringen.

Som del av beredskapsbyggingen, jobber de for å identifisere hvilke aktører som er samfunnskritisk for matvareforsyning og forsyningslinjene rundt i landet.

Innen januar 2024 skal myndighetene legge frem et forslag over det de anser som «strategiske matvarer». Det beskrives som matvarer som er nødvendige for at produksjonen skal kunne gå rundt og at alle skal ha tilgang til mat.

I februar 2024 skal de revidere planene for hvordan matvarer skal prioriteres i tilfelle krise og behov for rasjonering. Det må gjøres i fredstid, skriver svenske myndigheter i pressemeldingen, som har gitt oppdraget til Livsmedelverket og Jordbruksverket.

Livsmedelverket skal i tillegg etablere et nasjonalt drikkevannslaboratorium som skal øke beredskapen i tilfelle mikrobiologiske trusler mot drikkevannsforsyningen i krise og ved forhøyet beredskap.

Powered by Labrador CMS