Nyheter
Fortsatt uro over norsk beredskap
Er Norge godt nok forberedt dersom en ny, stor krise skulle ramme oss? Både politikere og fagfolk svarer et rungende tja.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Den norske beredskapen har vært gjenstand for nitid gransking, særlig etter 22. juli-tragedien. Likevel var vi uforberedt da koronapandemien traff oss for halvannet år siden, trass i at en mulig pandemi sto øverst på farelista til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Hvor mye har vi lært, og hvordan er situasjonen i dag, var tema da toppolitikere og fagfolk samlet seg til debatt i Arendal tirsdag.
Mæland: Har styrket beredskapen
Justisminister Monica Mæland (H) mener regjeringen har styrket beredskapen på en rekke områder, blant annet gjennom opprettelsen av det nye beredskapssenteret på Taraldrud utenfor Ski.
Les også: Forsvaret må forberede seg på det verste
– Men vi må hele tiden jobbe for å styrke grunnberedskapen, sier hun.
Leder av justiskomiteen Lene Vågslid (Ap) og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er på sin side lite imponert.
– Regjeringen har ikke greid å styrke beredskapen i førstelinjen. Jeg er bekymret over den manglende evnen til å lære av tidligere kriser, sier Vågslid.
Vil ha ny kommisjon
Både Ap og Sp har tatt til orde for å opprette en totalberedskapskommisjon som skal gjennomgå alle sider av beredskapen.
– Det handler om hvilken forsikringspremie vi som samfunn må være villig til å betale. Vi trenger en grundig gjennomgang, mener Vedum.
– Vi kan godt sette ned en kommisjon, men ikke nå. Vi er fortsatt i blålysfasen i håndteringen av koronakrisen, mener Mæland.
– Det har vært kontinuerlig motstand mot dette fra regjeringen i hele regjeringsperioden. Motstanden er vanskelig å begripe, repliserer Vågslid.
– Tja
På spørsmål om Norge er forberedt på den neste krisen, svarer forsker Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier et stort «tja» – og fikk følge av samtlige i panelet.
Romarheim berømmer politiet og Forsvaret for å ha blitt flinkere til å samarbeide, men mener det fortsatt er et problem å få ulike departementer og etater til å jobbe sammen i kriser.
– Vi trenger å trene på oppfinnsomhet, sier han.