Nyheter:

SKRINLAGT: Justisminister Monica Mæland (H) (t.v.) og kunnskapsminister Guri Melby (V) mener det var rett å sende forslaget om portforbud ut på høring, selv om forslaget nå er lagt bort.
SKRINLAGT: Justisminister Monica Mæland (H) (t.v.) og kunnskapsminister Guri Melby (V) mener det var rett å sende forslaget om portforbud ut på høring, selv om forslaget nå er lagt bort.

Regjeringen legger bort planene om portforbud

Regjeringen dropper å legge fram et lovforslag om portforbud for Stortinget, bekrefter justisminister Monica Mæland (H).

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Regjeringen er opptatt av å være best mulig forberedt i forbindelse med å bekjempe koronaviruset. Derfor har vi også utredet behovet for en lovhjemmel om portforbud, sier Mæland i en pressemelding onsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forlaget ble sendt på høring 8. januar. Over 1.400 høringsinnspill kom inn, mer enn 1.200 fra privatpersoner.

– Dette er et «verktøy» vi ikke har, og som vi heller ikke har hatt behov for. Det er fortsatt situasjonen, og den håper vi skal vedvare. Derfor fremmer vi ikke noe lovforslag for Stortinget, sier justisministeren.

– Ikke nødvendig

Regjeringspartner Venstre er fornøyd med at forslaget blir liggende.

– Høringsrunden har vært tydelig på at dette ikke er et nødvendig virkemiddel i den situasjonen vi befinner oss i nå, og det er vi i Venstre enig i, sier kunnskapsminister og Venstre-leder Guri Melby.

– I snart et år har Norges befolkning trofast fulgt råd, anbefalinger og påbud. Flere av innspillene vi har fått peker på at dette i stor grad er tillitsbasert og at det i seg selv har ført til redusert smitte. Vi skal være stolte av den norske dugnaden, det er en forutsetning for arbeidet vårt videre, sier Mæland.

Militær bistand

En av mulighetene som åpnet seg ved høringsforslaget om et portforbud var å be bistand fra Forsvaret. Det bekreftet statssekretær Lars Jacob Hiim (H) i Justis- og beredskapsdepartementet til Forsvarets forum.

Les også: En diskusjon i stortingssalen om portforbud kan få én positiv følge: En klargjøring av hva Forsvaret kan og skal brukes til, skriver Aslak Bonde.

Det fikk blant andre Anniken Huitfeldt (Ap) til å reagere kraftig.

– Det er virkelig unorsk om Forsvaret skal settes inn for å begrense nordmenns bevegelsesfrihet internt i vårt eget land. – Forsvarets rolle er jo det stikk motsatte: Å beskytte og bevare vår alles frihet, uttalte Huitfeldt til Forsvarets forum.

Arbeidstakerorganiasjoner til ansatte i forsvarssektoren var også negative til forslaget som nå er skrinlagt.

De mente det blant annet kunne svekke forsvarsviljen i befolkningen dersom Forsvaret ble satt inn under et portforbud.

Powered by Labrador CMS