Nyheter

AVANSERT: Luftvernartilleribataljonen (LvBn) fra Ørlandet skyter med NASAMS luftvern på Andøya.

NASAMS skal beskytte Oslo mot luftangrep

Det avanserte luftvernssystemet NASAMS plasseres ut i Oslo, samtidig som kampfly skal operere i luftrommet under øvelse for å beskytte hovedstaden.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Luftrommet over byen har ikke vært bedre beskyttet på mer enn 30 år, skriver Aftenposten.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det bakkebaserte luftvernsystemet NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System) med utskytningsramper og radarer vil være godt synlig flere steder rundt om i Oslo. Rekkevidden på NASAMS er 40 kilometer, og systemet har en maksimal høyde på 20 kilometer.

– Vi skal trene på å beskytte hovedstaden. Vi har et stående oppdrag om å kunne flytte oss og etablere høy luftoperativ beredskap der det trengs. Formålet er å trene på «Høy luftoperativ beredskap», sier Luftforsvarets sjef Rolf Folland til Aftenposten.

Operasjonen er del av militærøvelsen Joint Viking. Kampflyet F-35 skal også delta i øvelsen og fly over hovedstaden for å være simulerte mål for luftvernet.

– F-35 skal fly over Oslo i sikker høyde. De vil holde seg over 3.000 fot, men det vi kaller lyden av frihet, vil høres, sier generalmajor Folland til TV 2.

Powered by Labrador CMS