Nyheter

Har tatt lærdom fra Ukraina 

Erfaringen fra krigen i Ukraina har vært med på å utforme totalberedskapsmeldingen. 

BEREDSKAP: Emilie Enger Mehl la fram totalberedskapmeldingen.
Publisert

Regjeringen la fredag fram totalberedskapssmeldingen, som innebærer at Norge skal bli bedre forberedt på større krise og krig. 

Selv om langtidsplanen er styrende for planleggingen og opprustningen av forsvarssektoren de neste tolv årene, vil beredskapsmeldingen påvirke Forsvaret. 

– Det er en klar sammenheng med det vi la fram i langtidsplanen. Sivilsamfunnet har en viktig rolle i å understøtte militær innsats og Forsvaret. Dette er to pilarer som vi trenger for at det skal virke godt sammen, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl til Forsvarets forum.

– Det er også det som både Forsvarskommisjonen og Tallberedskapskommisjonen har pekt på, at vi har jo begrenset med hoder. Så vi er nødt til å se på hvordan man i større grad kan trekke på hverandre, og løse oppgaver i fellesskap. Også i fredstid er vi helt avhengig av Forsvaret, sier hun. 

Innsats på havet

Tips oss!

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skal også samarbeides tettere på havet mellom Forsvaret og det sivile. 

– Vi har hatt utfordringer og gjort grep knyttet til maritim sektor fordi trusselen for etterretningsaktivitet, sabotasje eller andre ting har økt i takt med utviklingen i Ukraina. Vi har sanksjoner mot Russland, men vi har fortsatt mange russiske sjøfolk eller skip som seiler i norske farvann. Det er å sørge for at aktørene som deltar, eller som er i maritim sektor fra det private næringslivet, er med på beredskapsarbeid og forebygging.

– Samarbeidet med Nato er også en viktig del av denne meldingen. Vi må styrke det nordiske samarbeidet, men også bidra inn i det arbeidet som foregår i Nato nå, fordi våre naboland har blitt medlemmer, sier Mehl.

SKAL STYRKES: Norge har fått 190 millioner til å styrke grenseovervåking mot Russland. Her fra en grensepost i Sør-Varanger mot russergrensa.

I tillegg skal grensekontrollen mot Russland styrkes, etter at EU har satt av 190 millioner kroner. 

Justisministeren sier de har fått en rapport fra Politidirektoratet om hvilke tiltak som kan og bør gjøres på grensa. Den er fortsatt gradert, men hun letter likevel noe på sløret. 

– Det kan jo være som å sette opp grensegjerde. Det er noe de har satt opp i store deler av finskegrensen. Det kan også være aktuelt for oss, sier Mehl. 

Ukrainsk lærdom

Med Russlands angrepskrig har Ukraina virkelig fått testet hvordan motstandskraften i hele samfunnet fungerer. Det har inspirert regjeringen i arbeidet med beredskapsmeldingen. 

– Det har absolutt vært lærdom å hente fra Ukraina. Tilfluktsrom har vært viktig for dem. Vi legger nå opp til å innføre nytt krav om å bygge ut tilfluktsrom i nye bygg, som har vært suspendert siden 1998, sier Mehl.

I tillegg har hentet inn Ukrainias erfaring rundt cyber. 

– De hadde mye av sine servere i Ukraina, og at det er viktig å ha redundans på det hvis de fysiske stedene faktisk blir trua. Det er bare noen eksempler

Powered by Labrador CMS