Nyheter

APPLAUS: Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Kongressen i Washington.

Netanyahu hyllet for etterkrigsplan for Gaza

Israels statsminister Benjamin Netanyahu ba USA og Israel stå sammen mot «barbariske krefter» mens demonstranter stod utenfor og flere demokrater boikotter Kongressen.

Publisert Sist oppdatert

Det var fjerde gang statsminister i Israel Benjamin Netanyahu fikk den sjeldne anledningen til å tale fra podiet i Representantenes hus. Han slo dermed Winston Churchills gamle rekord på tre besøk. Den israelske statsministeren ble møtt med en flere minutter lang stående applaus inne i Kongressbygningen da han ankom.

– I Midtøsten truer Irans terror USA, Israel og våre arabiske venner. Dette er ikke en kamp mellom ulike sivilisasjoner, dette er en kamp mellom barbariske krefter og siviliserte krefter, sa Netanyahu i åpningen av talen sin.

– For at de siviliserte kreftene skal vinne, må Israel og USA stå sammen, sa han til tordnende applaus fra salen.

Netanyahu takket også Biden gjentatte ganger for den amerikanske støtten til Israel, noe som utløste flere runder med stående applaus.

– Vil ha et demilitarisert Gaza

Det har lenge vært etterlyst en plan fra Netanyahu om hva som vil skje i Gaza den dagen krigen mellom Israel og Hamas tar slutt. Men inntil i dag har det vært stille fra den israelske statsministeren.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I talen sin hevdet Netanyahu at Israel ikke ønsker å gjøre krav på Gaza etter krigen, men at de ønsker å forsikre Israel sin sikkerhet.

– Jeg vil ha et demilitarisert og deradikalisert Gaza styrt av palestinere som ikke ønsker å ødelegge Israel. Det er ikke mye å be om, sa han.

Foreslo en ny sikkerhetsallianse

Netanyahu tok også til orde for å skape en ny sikkerhetsallianse i Midtøsten bestående av blant annet USA og Israel, og inviterte andre land til å slutte seg til alliansen for å «bekjempe den iranske trusselen».

– Vi kan kalle den Abraham-alliansen, sa han, og henviste til de såkalte Abraham-avtalene som ble signert mellom Israel og de muslimske landene Bahrain, De forente arabiske emirater, Marokko og Sudan i 2020.

Avtalene skulle formelt normalisere forholdene mellom de nevnte landene og Israel, og ble forhandlet fram av USA og daværende president Donald Trump, som også fikk en hyllest av Netanyahu.

– Israelere er lettet over at Trump er trygg etter attentatforsøket. På vegne av Israel vil jeg takke ham for alt han gjorde for Israel, sa Netanyahu.

PROTEST: Kongresskvinne Rashida Tlaib holdt opp flere skilt for å protestere mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Applaus inne, protest ute

Mens Netanyahu fikk en varm velkomst inne i Kongressen, var det andre scener utenfor. Der hadde flere tusen demonstranter tatt turen til Capitol Hill for å protestere mot Israels krigføring i Gaza og Netanyahus invitasjon til Kongressen.

Politiet skal ha brukt pepperspray mot enkelte demonstranter og advart folk mot å gå forbi politiets sperringer.

Netanyahu adresserte demonstrasjonene under talen sin, og sa at de som protesterer mot Israel, bør skamme seg.

– Dere har blitt til nyttige idioter som hjelper Iran, sa han.

Videre sa Netanyahu at Israel fortsatt jobber med å bringe hjem gislene som er igjen i Gaza.

«Krigsforbryter»

Flere medlemmer av Representantenes hus hadde på forhånd varslet boikott av Netanyahus tale, deriblant demokraten Nancy Pelosi og republikaneren Thomas Massie.

Kamala Harris er på valgkamp og flere demokratrater uttalte i forkant at de ville boikotte talen ved å ikke være til stede.

Den demokratiske kongresskvinnen Rashida Tlaib, som har foreldre fra Palestina, satt i salen med flere ulike skilt der det blant annet sto «krigsforbryter» og «skyldig i folkemord». Ved flere anledninger i Netanyahus tale var det store deler av de demokratiske politikerne som lot være å klappe.

Powered by Labrador CMS