Nyheter
Russiske Sofia og hennes svenske våpendrager
Husker du passasjerflyet fra Athen som ble tvunget ned i Minsk? Da røk mer enn eksamen for en 23-åring.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Dette er historien om det store i det lille. Russlands invasjon i Ukraina er det altoverskyggende under Nordisk Råds sesjon i Helsingfors denne uken.
I randsonen dukker Sofia Sapega opp. En ung russisk kvinne som fikk livet snudd opp ned for halvannet år siden. Det vakte internasjonal oppsikt da Belarus tvang et Ryanair-fly på vei fra Athen til Vilnius ned i Minsk.
Lederen for den svenske Riksdagens delegasjon til Nordisk Råd, sosialdemokraten Heléne Björklund, vil ikke at Sofia skal bli glemt.
Kjæresten opposisjonell
21. mai 2021: Etter en ferie med kjæresten satt 23 år gamle Sofia på flyet fra Athen tilbake til Litauens hovedstad Vilnius, hvor hun studerte jus. Straks flyet var inne over Belarus' luftrom, tvang Russlands allierte juniorpartner flyet ned.
Belarusiske myndigheter begrunnet den dramatiske beslutningen med at det var kommet en bombetrussel mot flyet.
– At president Lukasjenko tar seg friheten til å tvinge ned Ryanair-flyet viser en mann som har hybris. Unge Sofia skal uansett ikke sitte i fengsel, sier Björklund til Forsvarets forum.
Ombord på flyet var den opposisjonelle belarusiske journalisten Raman Protasevitsj – og kjæresten Sofia.
Protasevitsj hadde i flere år markert seg i opposisjon mot president Aleksandr Lukasjenko, som leder landet som sammen med Putin-Russland dekker hele Ukrainas nordlige grense. Sofias kjæreste hadde vært sentral i massedemonstrasjoner mot presidenten.
Da han skjønte at flyet skulle lande i Belarus, ble han livredd.
Vestlig protest
Nato-sjef Jens Stoltenberg skrev på Twitter at hendelsen var alvorlig, og støttet en internasjonal etterforskning. USA krevde at Protasevitsj skulle løslates umiddelbart. Den tvungne omdirigeringen av et fly på vei mellom to EU-land slo heller ikke an hos EU-kommisjonen.
– Sjokkerende og totalt uakseptabelt, sa daværende utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
– Internasjonal terrorisme, sa fagsjef i Helsingforskomiteen, Berit Lindeman.
– Det var statlig kapring, en statlig organisert piratvirksomhet, sa Ryanair-sjef Michael O'Leary.
Postkort til fangen
Sosialdemokraterna i Blekinge i det sørøstlige Sverige har engasjert seg mye i Belarus. De har nær kontakt med demokratiske krefter i landet, ikke minst sosialdemokrater.
– Jeg har personlige venner der, sier Björklund, som er fra Sölvesborg i Blekinge.
– Det er rundt 1500 politiske fanger i Belarus. Vi kan vie dem oppmerksomhet. Det var derfor jeg engasjerte meg i Sofia Sapega. Det er et håp om at hun ikke skal føle seg så ensom i fengsel. Jeg sendte postkort til henne på russisk. Så ble hun flyttet i husarrest, og da gikk det ikke an å nå henne. I mai i år ble Sapega dømt til seks års fengsel og bøter. Rettssaken var lukket. Siden har hun sittet i et fengsel igjen.
Søker benådning
Den nå 24 år gamle kvinnen søkte president Lukasjenko om benådning i sommer. Hun begrunner de påståtte forbrytelsene hun er dømt for med at hun var ung og dum, og hevder at hun var påvirket av «en destruktiv gruppe mennesker».
Sofia appellerte til den hviterussiske lederen om å være mild og å gi henne muligheten «til å være nyttig for samfunnet og være nær mamma og pappa».
– I et intervju gir hun nå fake svar om at hun angrer. Hennes framtid er nok ganske begrenset. Hun får ikke ta del i sin ungdomstid og livet. Lukasjenko har i økende grad gjort Belarus til en lydstat for Russland, sier Sofias svenske våpendrager Heléne Björklund.