Nyheter

UENIGE: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sammen med Pål B. Nygaard, hovedtillitsvalgt for Hæren i Norges Offisersforbund.

– Vi mener FD tolker reglene feil

To fagforbund som representerer Forsvarets offiserer, vil saksøke staten for å sørge for at offiserenes mange tilleggsutbetalinger også skal gi pensjon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) og Befalets Fellesorganisasjon (BFO) er misfornøyde med at en rekke tillegg ikke gir noe til pensjonen deres, skriver NRK.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les mer om innføringen av ny offentlig tjenestepensjon her!

Uenigheten dreier seg om at hovedtariffavtalen sier at faste avtalte tillegg skal være pensjonsgivende. Forsvarsdepartementet mener tillegg for øving, fartøy og vakt ikke er faste avtalte tillegg, men variable tillegg. Disse tilleggene utgjør en stor del av lønna til mange forsvarsansatte, ofte over en tredel.

I en rapport fra forskningsinstitutt (FFI) konkluderes det med at dersom all inntekt blir pensjonsgivende, øker pensjonen til den gjennomsnittlige offiseren født i år 2000 med 90.000 kroner. Det er altså dersom det FD kaller «variable tillegg», som vakttjeneste, øvingsdøgn og fartøytjeneste samt overtid, blir pensjonsgivende.

– Vi mener at Forsvarsdepartementet tolker reglene feil. Dette er planlagt aktivitet. Det står på årsplanen hvor mange døgn på vakt, antall seilingsdøgn og øvingsdøgn vi skal ha i de forskjellige avdelingene, sier hovedtillitsvalgt for Hæren, Pål Nygaard.

NOF og BFO har tidligere advart om at forsvarsevnen svekkes hvis ikke variable tillegg blir pensjonsgivende, og bedt forsvarsministeren om å bidra til å løse pensjonssaken. Les mer om det her!

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) skriver i en e-post til NRK at FD og Forsvaret er helt samstemt i at tilleggene allerede kompenserer for merarbeid og overtid, men han åpner for å tenke nytt.

– Pensjonsreformen aktualiserer behovet for å se nærmere på forholdet mellom inntekt og pensjon. Da er det nødvendig å tenke nytt rundt lønn og insentiver i sin helhet i Forsvaret, sier Bakke-Jensen.

Powered by Labrador CMS