Nyheter
Fornærmede i retten:
– Jeg sa nei flere ganger
BODØ (Forsvarets forum): Offiseren og befalet som er tiltalt for å piske en underordnet på rumpa, erkjenner ikke straffskyld.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Torsdag begynte rettssaken der en offiser og et høytstående befal er tiltalt for å ha slått en mannlig underordnet soldat med pisk på rumpa i januar i år. Hendelsen skal ha skjedd på et nachspiel i bopelen til en av de tiltalte.
De to er tiltalt for overtredelse av militær straffelov paragraf 59 for å ha gjort seg skyldig i «nogen lovbrud mot liv, kropp og helse mot en undergitt eller underordnet, iført militær dragt». Det er Krigsadvokatene for Nord-Norge som har tatt ut tiltale.
Offiseren, som er i 20-årene, skal ha utført piskinga, mens befalet i 40-årene skal ha holdt fornærmede nede. Ingen av de tiltalte erkjenner straffskyld.
– Jeg ble angrepet i sofaen
Under fornærmedes forklaring, sier han at ettermiddagen startet normalt med et allmøte. Deretter gikk de videre til befalsmessa, «beer call» og lønningspils.
– Etter at vi er ferdige i messa blir jeg invitert på nachspiel hos den tiltalte i 20-årene.
Følget på seks personer drar først til byen og kjøper nattmat rundt 21-22-tiden på kvelden, før de så drar videre. Det blir servert øl og flere typer sprit på nachspielet. Samtlige var ikledd uniform. På nachspielet leker de en drikkelek.
Senere på kvelden dabber stemninga litt av og fornærmede sitter i sofaen og ser på telefonen, sier fornærmede i sin forklaring.
– Jeg blir angrepet i sofaen av offiseren som holder en pisk, og jeg gjør motstand. Så kommer befalet og holder meg nede i sofaen, og etter hvert blir det utført piskeslag. Den andre kommer og holder meg nede når jeg prøver å dytte meg unna, sier han.
Både buksa og bokseren ble tatt av ham i forbindelse med hendelsen, forklarer fornærmede.
– Jeg sa nei flere ganger, men ble bare møtt med mer motstand, forklarer han, og legger til at han tenkte på om han bør slå og sparke, men at han var bekymret for konsekvensene fordi de to var hans overordnede.
Var innstilt på disiplinærsak
Fornærmede hadde synlige merker i flere dager i ettertid, forklarer han. Det tok kort tid før han bestemte seg for å varsle om saken, og var i utgangspunktet innstilt på at det skulle bli en disiplinærsak. Den fornærmede jobbet i «maks ei uke» med den tiltalte offiseren etterpå.
Den andre har han aldri jobbet sammen med.
– Man skal ha respekt for sine overordnede. Jeg tenkte på at jeg ikke hadde respekt for ham (den tiltalte offiseren i 20-årene) etter at det skjedde, forklarer han.
Han legger til at han har følt seg godt ivaretatt på arbeidsplassen etter hendelsen.
– Veldig sivilt
Den tiltalte i 20-årene erkjenner at han pisket fornærmede på rumpa, men tenkte at det var med samtykke, forklarer han. Det hadde vært flere hendelser som lignet i løpet av kvelden i forbindelse med drikkeleken, og han selv ble også piska tidligere, sier han.
– Det er vanskelig å isolere denne hendelsen fordi det var så mange i løpet av kvelden med pisk og bryting. Jeg oppfattet ikke at den fornærmede syntes dette var ugreit. Hadde jeg oppfattet det ville jeg sluttet med en gang, sier han i sin forklaring.
Han sier han ikke kan huske at buksa og bokseren ble tatt av fornærmede. På spørsmål om han har merket at fornærmede prøvde å vri seg unna, svarer han:
– I en brytekamp er det naturlig at man skal vri seg rundt. Når du bryter prøver du å vri deg unna. Det var min oppfatning.
– I mitt hode var det veldig sivilt. Det var en gjeng med kompiser som var der. Det var ikke noe jobbmessig eller at de under meg i grad skulle hilse, for eksempel, sier offiseren.
En bombe
Det høytstående befalet i 40-årene sier han ikke husker noe av hendelsen, mest sannsynlig grunnet høyt alkoholinntak. Da han ble kontaktet av militærpolitiet i ettertid ble han overrasket, fordi han kun husket kvelden som hyggelig.
– Det kom som en bombe. En veldig stor overraskelse, sier han.
Tiltalte ser ikke bort ifra at hendelsen kan ha skjedd, men han nekter straffskyld fordi han ikke har minner om det, forklarer han.
Han er suspendert fra jobben i Forsvaret, og sier saken har vært en påkjenning. Han skulle ønske den ble håndtert annerledes i starten, og føler ikke han fikk mulighet til å si unnskyld til fornærmede, sine sjefer og nye kolleger.
– Vi sitter jo her i dag fordi det er en som føler at vi har tråkket over hans grenser, sier han i retten.
Vitne: – Hørte at det var vondt
I retten vitnet også to menn som var til stede på festen da hendelsen skal ha funnet sted.
Det første vitnet sier det var han som dro ned buksa og bokseren i den tro at fornærmede ville få tre slag med flat hånd etter å ha trukket et kort under drikkeleken, som gikk ut på at man skulle få en utfordring, ellers måtte man ta en shot.
Under vitnemålet sier han også at samtlige som var der var med på å holde fornærmede fast i starten, men han kan ikke si sikkert om alle deltakerne var til stede eller ikke.
– Da pisken kom inn i bildet var det ikke så gøy lenger, sier han, og legger til at han selv trakk seg unna etter at fornærmede var blitt slått et par ganger med pisken.
Han husker ikke om andre som var til stede også gjorde det, men mener det var den tiltalte i 20-årene som svingte pisken.
– Jeg hørte at han (fornærmede, journ.anm.) ropte, og man hørte på måten han ropte på at det var vondt. Jeg var litt fra meg og følte jeg burde gjort noe med det, men jeg gjorde ikke det, sier han, som hadde samme posisjon som fornærmede i Forsvaret.
Han var overrasket over at de «hadde kommet til det stadiet», med tanke på bruk av pisk og styrken av slagene.
På spørsmål om det var vanlig for menige å dra på nachspiel med befal, svarer han at de hadde fått en vennskapelig tone.
– På det stadiet hadde jeg ikke vært på nachspiel med befal før. Jeg oppfatta situasjonen som ekkel og ukomfortabel etter at pisken kom inn i bildet. Det var en krenkende situasjon for fornærmede.
Gagball og hodelås
Det andre vitnet forteller om at de begynte med drikkeleken ved ankomst. Han kan huske pisken, men ikke at noen ble pisket. En gagball etter hvert ble brukt under drikkeleken, forteller han.
Etter at leken var ferdig begynte de igjen å lekeslåss. Etter hvert ble lekeslåssingen mer aggressiv, forteller vitnet.
– Folk ble kasta litt mer på, og begynte å bruke litt mer hodelås. Det er sånn at du til dels stopper blodtilførselen for å få folk til å «tappe ut» fortere.
«Å tappe ut» er altså å gjøre en bevegelse med handa for å signalisere at du gir deg.
– Det jeg kan si er at hver gang jeg tappet noen respekterte de det, og hver gang noen andre tappet respekterte jeg det, sier han om kvelden.
Selv gikk han ut 12-13 ganger alene eller sammen med andre for å festrøyke, sier vitnet.
Han oppfattet at stemninga i rommet var merkelig på et tidspunkt da han kom inn fra en røykepause, men sier han ikke spurte om hva det kom av. Etterpå skal nachspielet ha tatt seg opp igjen, før folk begynte å dra.
– Jeg kan ikke si noe med sikkerhet rundt stemninga da jeg dro. Jeg satt med et inntrykk av at det ikke var noe ekstraordinært. Det var en vanlig fest med folk som er litt glad i å bryte og å ta litt av i ny og ne, sier han.