Nyheter

SJARMØR: Oberstløytnant Truls Gabrielsen trives sørpå og sjarmerer hele Luftevakueringsgruppen i Forsvarets sanitet.

Helikoptermaskot Gabrielsen er med når Norge evakuerer sårede ukrainere

Bortføring, fallskjermhopping, nakenbading og internasjonale operasjoner er bare noe av det 339 skvadron-maskoten Truls Gabrielsen har bak seg etter over 40 år i Forsvaret.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Som en kjent skikkelse i helikoptermiljøet har den myke oberstløytnanten Truls Gabrielsen en historie som strekker seg helt tilbake til et OP-kurs på Værnes i 1959, hvor navnet hans dukket opp for første gang.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Som en del av kurset, ville en av elevene tulle med militærpoliti-vakten på flystasjonen og skrev derfor Gabrielsen opp på navnelisten over deltakere som skulle få adgangskort. Gabrielsen hadde (naturlig nok) ikke møtt opp, og fikk derfor ikke sjansen til å hverken motta noe adgangskort eller gjennomføre kurset.

Gjennom et gradert dokument som Forsvarets forum har fått tilgang til, kommer det fram at sønnen til en av de som utførte spøken i 1959, fikk nyss om historien om Truls Gabrielsen. Han gikk derfor til anskaffelse av en bamse som var svært lik den kjente tegneseriehunden «Snoopy». Historisk har den lille hvite og svarte hunden, som også var pilot, utkjempet flere luftdueller med den Røde Baron.

Til slutt fikk Gabrielsen utført OP-kurset som kursdeltaker med sersjants grad. Han ble kledd opp i uniform og fikk utstedt alle papirer for å kunne bli innrullert i Hæren.

Kjenner du til andre maskoter i Forsvaret? Tips journalist Kjersti Binh Hegna på kbh@fofo.no.

Karriere

Senere ble han utnevnt som fenrik, for deretter å bli den offisielle maskoten til Fly-OP-troppen på Bardufoss. Under tjenestetiden ble han godkjent til å tjenestegjøre på flere flytyper, deriblant Harrier og Jaguar.

I dokumentet kommer det fram at Gabrielsen fulgte med en av Hærens flygere da Fly-OP-troppene ble nedlagt. Flygeren ble utdannet på helikopter og overført til Luftforsvaret, med Gabrielsen på slep.

Ved 339 skvadron og daværende 720 skvadron, har han blitt godkjent som systemoperatør på Bell 412, deltatt på flere kurs og øvelser og gjennomført simulatortrening både i Sverige og USA.

Ifølge kilder hos veteranflygruppa hos Nedre Romerike flyklubb, ble Gabrielsen på et tidspunkt utnevnt som kaptein under en høytidelig seremoni. Dette ble bekreftet i eget skriv fra Generalinspektøren for Luftforsvaret.

BOSNIA: Truls har vært med på mange operasjoner opp gjennom tidene. Her tar Gabrielsen seg en liten rast under et FN-oppdrag i Bosnia i 1993.

Bortført

Det er derimot ikke alle operasjoner som har gått like bra for Gabrielsen. I 2016 ble han nemlig kidnappet av de britiske Clockwork-styrkene i Naval Air Squadron. Det var først under Cold Response øvelsen i 2022 at en uoffisiell fangeutveksling brakte Gabrielsen hjem igjen til Bardufoss. Da hadde han vært savnet i seks år.

Luftvingsjef, Bell-flyger og tidligere sjef for 339 skvadron, oberst Eirik Stueland har, i det hemmelige dokumentet Forsvarets forum har fått innsyn i, bekreftet at fangeoverføringen ikke hadde vært mulig uten hans kolleger fra 330 skvadron som bortførte en av britenes maskoter.

– Dermed hadde vi noe å drive byttehandel med, forteller han og bekrefter at en vellykket «fangeoverføring» med de britiske Clockwork-styrkene fant sted på Bardufoss.

I tillegg til dette har Gabrielsen blitt offer for bortføringer av spesialstyrker under flere deployeringer, både i Afghanistan, Kosovo og Bosnia.

En annen gang ble Truls tatt til fange av kystjegerkommandoen.

– Det som skulle til for å få han tilbake var et reelt brev fra den daværende forsvarssjefen. Gabrielsen plutselig opp på en flåte ute i elven og dermed måtte vi sende redningshelikopter for å berge ham, forteller Stueland.

TIL POLEN: Den sjarmerende maskoten har blitt fast følge på FSANs luftevakuering av ukrainske pasienter til Polen.

Midlertidig østlending

Den litt slitne krigsveteranen fra Bardufoss er for øyeblikket utstasjonert på Østlandet, hvor han har vært siden vinterøvelsen Joint Viking tidligere i år.

Veien sørover ble en roadtrip med akuttbil fra Bardufoss til Gardermoen i vinter, og Truls var derfor mer enn fornøyd med å komme fram til litt mildere strøk. Nå lever Gabrielsen livets glade dager med oppdrag i både inn- og utland, med midlertidig tjenestested hos Luftevakueringsgruppen i Forsvarets sanitet.

I tillegg får Gabrielsen være med FSAN og deres luftevakuering av ukrainske pasienter, hver uke.

Da er han en populær kar blant barna ombord.

Historiske minner

Med tiden har Gabrielsens uniform blitt fulldekket av minner fra utallige oppdrag, internasjonale operasjoner, inn- og utenlandsturer og andre begivenheter utført sammen med Forsvaret.

Oversersjant og logistikkansvarlig i luftevakueringsgruppen Anders Tranum, kan røpe til Forsvarets forum at det finnes en blå perm og en scrap-book som dokumenterer hele Gabrielsens karriere, men at en den ligger godt gjemt på Bardufoss.

– Lommene til Truls er fulle av alt fra t-skjorter til kondomer, så han er alltid beredt. Han har en USB-pinne rundt halsen, slik at de som møter han kan legge inn elektronisk dokumentasjon, video og bilder fra stedene han har vært innom, forteller Tranum.

– Her om dagen tok jeg han med hjem på gården, sånn at han kunne få ri på hest og det ble selvfølgelig dokumentert, legger han til.

Den foreløpige planen er at veteranmaskoten reiser tilbake nordover til neste års vinterøvelse.

– Truls bestemmer over seg selv han. Men han trives kjempegodt her sørpå da, så hvem vet? Kanskje han bestemmer seg for å bli, avslutter Tranum.

ØSTLENDING: Gabrielsen trives godt i sør og spesielt sammen med sine kolleger i FSAN.
Powered by Labrador CMS