Nyheter

HELSESENTER: Ved Bardu helsesenter ligger den interkommunale legevakten.

Hæren og kommunen har kommet frem til en løsning: Ekstrem høy terskel for vernepliktige på legevakta

I høst fikk Bardu kommune og Forsvaret endelig på plass en avtale som fungerer for begge parter.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dialogen mellom Bardu kommune og Forsvaret er bedre enn den har vært tidligere. Kommunedirektør i Bardu, Stine Jakobsson Strømsø sier til Forsvarets forum at partene nå har blitt enige om en løsning i forbindelse med legevakt-ordningen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi opplever at Forsvaret er langt mer lydhør i dag, og har forståelse for de utfordringene som kommunen står i.

Det bekrefter også kommunikasjonssjef i Hæren, Erling Nervik i en e-post til Forsvarets forum.

– I samarbeid med Bardu kommune søker vi nå sammen å få fullført og signert pilotavtalen om Allmennlege i spesialisering (ALIS) rett over nyåret i 2023, for deretter å starte rekruttering av aktuelle leger.

Høy terskel

I mai 2022 skrev Forsvarets forum om at den militære vaktlegen på Bardufoss ble avviklet like etter påsken. Det førte til at 2100 vernepliktige som tjenestegjør i Bardu og Målselv ikke lenger hadde tilbud om militær vaktlege på kvelden og i helgene.

Dermed stod oppgavene på den kommunale legevakten.

LØSNING: Sammen med Forsvaret kom kommunedirektør i Bardu, Stine Jakobsson Strømsø frem til en løsning som fungerer for begge parter.

– Det var en uholdbar situasjon for oss, og det kom vi etterhvert i posisjon til å formidle til Forsvaret, og vi opplever i dag at de har forståelse for det vi har presentert, sier Strømsø.

Hun forteller at justeringene som er gjort er blant annet at terskelen for at vernepliktige skal søke bistand hos den kommunale legevakten, er ekstremt høy. Hun poengterer også at Forsvaret i utgangspunktet skal håndtere de vernepliktige selv.

– Det har vært mye snakk om at de vernepliktige er de friskeste menneskene i Norge, og det kan det godt være at de er det, men de er også veldig unge og har en del spørsmål som de kanskje vanligvis ville spurt foreldrene om. Det vi opplevde var at de plutselig datt inn hos legevakten med de spørsmålene. Det gjorde at vi fikk store problemer på blant annet telefontid, fordi våre linjer ble opptatt av vernepliktige som sikkert hadde gode spørsmål fra deres perspektiver, men som ikke egnet seg for legevakt. Det holdt på å ta fullstendig knekken på hele tjenesten vår, sier Strømsø.

Samarbeidsavtale

Avviklingen av den militære vaktlegen førte til en stor økning av vernepliktige som kontaktet den kommunale legevakten, noe som vedvarte frem til juli-august.

– Det er først nå de siste månedene etter at vi fikk avtalen, at vi har klart å håndtere omfanget i større grad, opplyser kommunedirektøren.

Nervik informerer om at forslaget til samarbeidsavtale sendes fra Hæren til Bardu kommune i løpet av første uke i januar.

– Dette vil forsterke legekapasiteten for begge parter og oppfylle den intensjonen vi sammen har jobbet etter over en periode.

Strømsø understreker at Bardu ønsker å være en positiv og konstruktiv vertskommune for Forsvaret, men at å få 2000 ekstra potensielle pasienter til en legevakttjeneste som er tilgjengelig for flere kommuner, ble merkbart.

Powered by Labrador CMS