Nyheter

SKAL FLY FRA RYGGE: Et av Natos AWACS-fly går inn for landing på flybasen Baza 90 i Otopeni i Romania, januar 2023. Nå skal slike fly operere ut fra Rygge flystasjon.

Natos overvåkningsfly skal operere ut fra Rygge flystasjon

AWACS-flyene fungerer som en kommando- og kontrollenhet i lufta. Nå skal Natos «eyes in the sky» operere fra Rygge flystasjon utenfor Moss. 

Publisert Sist oppdatert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De kommende ukene skal Natos AWACS-fly operere ut fra Rygge flystasjon utenfor Moss sentrum. Det skriver Forsvaret i en pressemelding. 

Flyene av typen Boeing E-3 Sentry er best kjent som E-3A AWACS. 

AWACS står for Airborne Warning and Control System. Besetningen om bord er multinasjonal og består av personell fra rundt 15 land, inkludert Norge. 

Normalt er overvåkningsflyene periodevis stasjonert på Ørland flystasjon, som fungerer som en fremskutt base for Nato. De var stasjonert på Rygge også under storøvelsen Nordic Response i mars i år. 

– Vår rolle er å fasilitere og understøtte AWACS-operasjoner ut fra Rygge flystasjon. Vi er godt forberedt for oppdraget, og ser fram til å ta imot både fly, personell og utstyr, sier oberst Thomas Orud Harlem, sjef for 134 luftving. 

Flyene har hovedbase i Geilenkirchen i Tyskland. De flyr jevnlig over Norge og er lett å identifisere som følge av den ovale og roterende radaren på flyets overside. 

AWACS-flyene har et vingespenn på 44,4 meter, en maksfart på 853 kilometer i timen og en rekkevidde på 9250 kilometer, med mulighet for tanking i luften. 

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken stod det at Awacs-flyenes rekkevidde var på 1610  kilometer. Det riktige er ifølge Nato sine nettsider 9250 kilometer. Det er nå rettet. Rettelsen ble gjort 23. august klokken 09:34. 

Powered by Labrador CMS