HISTORISK: I alt bestod besetningen på AWACS-flyet av 22 kvinner fra åtte ulike Nato-land. Besetning fra blant annet Canada og Danmark monitorerer luftrommer over Polen.Foto: Nato
Første AWACS-fly med full kvinnelig besetning
For første gang har et overvåkningsoppdrag i Nato blitt utført utelukkende av kvinner ved spakene.
Fredag 9. februar tok et E-3A AWACS fly av fra Natos flybase Geilenkirchen i Tyskland. Ombord var en besetning på 22 kvinner totalt, fra Canada, Tsjekkia, Danmark, Tyskland, Italia, Polen, Portugal og USA, skriver Nato i en pressemelding.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Nato-oppdraget er det første som har blitt utført med full kvinnelig besetning.
AWACS står for Airborne Warning and Control System og refererer til en type luftbåren overvåkning og kommando- og kontrollfly, primært brukt til militære formål. Flyenes hovedfunksjon er å gi varsling om potensielle trusler, slik som fiendtlige fly og missiler. AWACS-fly er i tillegg med på å koordinere og kontrollere vennligsinnede fly og styrker.
– Ved å vise frem de kvinnelige besetningenes evner i tradisjonelt mannsdominerte yrker, så beviser dette at kvinner er i stand til å utføre samme arbeid, med lik kapasitet som menn, forklarer kaptein og sjef for simulatoroperasjoner i luftfartstreningskvadron Ciara i pressemeldingen.
Flyoperasjonen går ut på å støtte Natos overvåkingsvirksomhet og gjennomføres som et vanlig støtteoppdrag for den internasjonale besetningen, som omfatter å sikre Natos grenser. Samtidig løfter det fram kvinnene som jobber i Airborn Early Warning- miljøet og setter søkelyset på kvinnelig luftfart.
– Alle er unike og bringer individuelle talenter inn i laget, som gagner vår operative effektivitet innenfor Nato, uttaler kaptein og leder for treningsskvadron Béatrice i pressemeldingen.
Flygningen ble organisert av Women's Initiative Team (WIT), en gruppe eller organisasjon innenfor en militær enhet eller kommandostruktur, som fremmer kjønnslikhet og mangfold og støtter kvinner i militæret.
I følge Natos nasjonale rapporter fra 2020 har gjennomsnittet av kvinner i de væpnede styrkene i Nato-alliansen mer enn doblet seg siden 1992.
– Ved å anerkjenne styrken i mangfold, kan vi frigjøre dets potensial og positivt påvirke kulturen vår i Nato, sier Béatrice.