Meninger
AUTONOMI: Droner og autonomi vil drive utviklingen vekk fra bemannede plattformer, skriver Jon Wicklund . Her ser vi et F-35 på Ørland flystasjon.
Foto: Krister Sørbø/Forsvarets forum
Kampflykjøpet: – Da Lille Norge klappet
Store deler av Forsvarets ressurser settes nå av til kampflykapasiteten, skriver Jon Wicklund.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Delta i debatten?
Har du noe på hjertet og ønsker å delta i debatten?
Send oss en e-post på debatt@fofo.no.
Tidligere statssekretær Oddmund Hammerstad peker på uheldige konsekvenser av kampflyvalget og ber oss se helhetlig på kapasiteter.
I 2008 ble forsamlingen på Luftkrigsskolens luftmaktseminar informert om Norges valg av det nye kampflyet F-35. Auditoriet Lille Norge – der jeg selv satt som kadett – brøt ut i applaus. Kapasitetens positive økonomiske konsekvenser for egen forsvarsgren – samt aktivitetsnivået i Ørland kommune! – er innlysende et tiår etter beslutningen ble tatt.
De omfattes av institusjonell militærkonservatisme som innebærer at forsvarsgrener og de militære motvirker utvikling, risikotaking og eksperimentering med nye konsepter.
Store deler av Forsvarets ressurser settes nå av til kampflykapasiteten. Det problematiske oppstår når militære indoktrineres i egen forsvarsgrens tenkemåte og fremmer dens agenda ukritisk.
Konservativt forsvar
De omfattes av institusjonell militærkonservatisme som innebærer at forsvarsgrener og de militære motvirker utvikling, risikotaking og eksperimentering med nye konsepter. Soldater med lang tjeneste overrepresenteres på høyere nivå der strategiske beslutninger tas og utredes.
Forsvarets yngre ansatte bader i kunnskap og risikovilje. Konsept «Kraken» er et godt eksempel som viser hvordan et dyrt prosjekt i milliardklassen kunne vært løst annerledes.
Et annet problem blir å forandre innretningen på Forsvarets militære kapasiteter med et våpensystem som skal vare i lang tid. Motstandere som i større grad tar i bruk nye våpensystemer og konsepter kan gjøre gamle systemer utdaterte. Stillegående ubåter med kryssermissiler og hybrid-operasjoner utgjør i dag to eksempel det er vanskelig å motkjempe med kampfly.
Allerede avlegg
Hvis en da ikke går til angrep først. Er det noen militærfaglige vurderinger som er vidsynte nok til å spekulere hva som skjer etter en bomber motstanderens strategiske tyngdepunkt i stykker? En kunne begynt med konsekvensene for Ørland kommune.
Droner og autonomi vil drive utviklingen vekk fra bemannede plattformer noe som gjør Hammerstads svenske kampflyalternativ til F-35 allerede avleggs.
Likevel deler jeg hans oppfordring om å holde et langt og helhetlig tidsperspektiv når han peker mot 2050. Det gjør nemlig jeg óg.