Nyheter

UTBRUDD: Det er fanget opp et nødsignal fra en lavtliggende øy på Tonga. Nesten tre dager etter vulkanutbruddet og den påfølgende tsunamien, er omfanget svært uklart. Dette satellittbildet fra Japans meteorologiske institutt viser det undersjøiske utbruddet.

Nødsignal et av få livstegn fra vulkanrammede Tonga

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, som ligger på en ubebodd øy 65 kilometer nord for hovedstaden Nuku’alofa, hadde et voldsomt utbrudd både lørdag og søndag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det gikk rundt tre mil opp i lufta, og aske, gass og sur nedbør kom ned igjen over store deler av Stillehavsregionen. Utbruddet gjorde utslag over hele verden, var hørbart helt til Alaska og tsunamien slo inn over kystlinjer fra Japan til USA.

Tonga resulterte utbruddet i en tsunamibølge på 1,2 meter.

Minst to døde

To personer er bekreftet døde, blant dem en britisk statsborger, opplyser regjeringen i New Zealand.

Briten er 50 år gamle Angela Glover, som ifølge broren mistetlivet da hun forsøkte å redde hundene sine. Hun bodde på Tonga sammen med ektemannen. Paret drev et rednings- og omplasseringssenter for løshunder.

Nødsignal

FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) uttrykker bekymring for øyene Mango og Fonoi etter at overvåkingsfly har sett «vesentlige materielle skader» der fralørdagens vulkanutbrudd, men uten å kontakt med folk på øyene.

Et aktivt nødsignal har blitt fanget opp fra Mango, melder OCHA. Øya huser mer enn 30 personer, ifølge folketellingstall fra Tonga.

FN-organet melder om betydelige skader langs strendene på vestsiden av Tongas hovedøy Tongatapu, der flere feriesteder og boliger enten er ødelagt eller hardt rammet, og to mennesker er meldt savnet, men ingen detaljer er kjent om dem.

Trøbbel med kommunikasjon

Internettforbindelsen med omverden er brutt, og det kan ta to uker før den er tilbake.

– Kommunikasjon er fortsatt det aller største problemet, da internett og de internasjonale telefonlinjene fortsatt er ute avdrift, heter det fra OCHA.

Satellittelefoner er den eneste sikre måten å kontakt med resten av verden. Men FN-organet påpeker at de også iblant er upålitelige.

Hjelp på vei

New Zealand og Australia har begge sendt overvåkingsfly for å sondere terrenget etter utbruddet, og det gjøres forberedelser for å frakte sårt tiltrengte forsyninger til øystaten.

Nyzealenderne sier at det er så mye aske på rullebanen ved flyplassen i hovedstaden Nuku'alofa at ingen fly kan lande.

Et Herkules-fly står klart for å frakte nødhjelpsforsyninger, blant annet utstyr til oppbevaring av vann, generatorer og hygienesett så snart rullebanen er klar.

Flere skip med forsyninger skal dra fra New Zealand til Tongatirsdag. Reisetiden er rundt tre døgn.

et av skipene skal det sendes utstyr og folk for søk og dykking, mens store mengder vann og andre humanitære forsyninger skal sendes på et annet, ifølge forsvarsminister Peeni Henare.

Forurensning

OCHA sier at det er bekymring for forurensning avdrikkevannet og avlingene på Tonga, og at også vannsikkerheten kan være truet.

Tongas hovedstad Nuku'alofa antas å være dekket av 1–2 centimeter aske, noe som kan føre til at vannforsyningene blir forgiftet, og at det blir vanskelig for folk i byen å puste.

– Vi vet at vann er et umiddelbart behov, sa New Zealands statsminister Jacinda Ardern.

Powered by Labrador CMS