Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Vulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, som ligger på en ubebodd øy 65 kilometer nord for hovedstaden Nuku’alofa, hadde et voldsomt utbrudd lørdag som fortsatte søndag. Lørdagens utbrudd førte til tsunamivarsler i flere land, men det er ikke meldt om omkomne noen steder. På Tonga slo tsunamien inn og skapte en bølge på 1,2 meter. Flere hus ble oversvømt.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Ifølge innbyggere ligner Tonga nå på et månelandskap etter å ha blitt dekket av et lag med vulkansk aske, skrev BBC søndag. Røde Kors opplyser til kringkasteren at så mange som 80.000 mennesker er rammet.
Som en konsekvens av vulkanutbruddet er det oppstått strømbrudd og kommunikasjonslinjer er kuttet. Det kan ta opp til to uker å gjenopprette internettforbindelsene i landet. Nabolandene jobber fortsatt med å få oversikt over skadene.
Venner og familie av britiske Angela Glover sier at hun er savnet, og at hun skal være tatt av bølgene under tsunamien, skriver BBC.
New Zealands statsminister Jacinda Ardern uttalte søndag at de antar det er snakk om store ødeleggelser. Kommunikasjonen for øyeblikket går via satellittelefon, men selv dette har vært vanskelig på grunn av askeskyen.
– Vi vet at det er et stort behov for vann, sier hun.
Støvet fra vulkanen kan komme inn i vannforsyningen, og innbyggere skal ha fått beskjed om å kjøpe flaskevann og bruke masker.
Til gjengjeld sier New Zealands forsvarsminister Peeni Hanare at Tonga har klart å få tilbake strømmen i mesteparten av hovedstaden Nuku'alofa, der det har vært store ødeleggelser. Hovedøya Tongatapu skal være rammet, men det er frykt for enda større skader på de isolerte ytterøyene. Røde Kors anslår at opptil 80.000 kan være rammet av tsunamien.
Både Australia og New Zealand har sendt fly til øyriket for å vurdere skadene, og har dessuten gjort Hercules-fly klare til å få inn forsyninger, enten ved å lande på øya eller slippe dem fra lufta. Oppklaringsflygningene skal bidra med å få oversikt over hvor det er behov for hjelp og sørge for kontakt med Tongas regjering om skadeomfanget.
For tonganere i utlandet har situasjonen de siste dagene vært dramatiske. Mange får ikke kontakt med slektningene sine på grunn av bruddet på nettforbindelsen, og vet ikke hvordan det går med dem. De frykter at husene skal være oversvømmet, og at hjem skal være begravd i aske. Dessuten skaper det problemer for familier som er avhengig av penger fra slektninger i utlandet.
Nettleverandøren Southern Cross Cable Network sier det er sannsynlig at nettverkskabelen til øya er brutt, og at det nærmeste skipet som kan reparere det er i Port Moresby i Papua Ny-Guinea, nærmere 4.200 kilometer unna. Det er ikke første gang Tonga har blitt isolert. I 2019 kuttet et anker nettverkskabelen ved et uhell.
Det siste utbruddet ble registrert like etter klokka 23 norsk tid søndag kveld, ifølge Darwin Volcanic Ash Advisory Centre. Varslingstjenesten Pacific tsunami Warning Centre melder om store bølger i området.
– Dette kan komme fra et nytt utbrudd i Tonga-vulkanen. Det er ikke registrert noen jordskjelv av betydelig størrelse som kan ha forårsaket disse bølgene, heter det derfra.
Det store vulkanutbruddet lørdag kunne merkes på seismografer over hele verden.