Nyheter

En illustrasjon av et F-35 kampfly som skyter ut Joint Strike Missile (JSM).
JSM: En illustrasjon av et F-35 kampfly som skyter ut Joint Strike Missile.

Australia kjøper norske missiler til en milliard kroner

Kongsberg Gruppen skal levere Joint Strike Missile (JSM) til Australia.

Publisert Sist oppdatert

Kongsberg Defence & Aerospace har signert en avtale med Australia på leveranse av Joint Strike Missile (JSM) til F-35A kampfly.

Avtalen er verdt en milliard kroner, ifølge en pressemelding fra selskapet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi er svært glade for at Australia har sluttet seg til Norge, Japan og USA i valget av JSM. Denne nye avtalen understreker nok en gang JSMs relevans i Stillehavsregionen, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace.

Ifølge selskapets nettsider er Joint Strike Missile er et missil som skytes ut fra luften og er lagd for å passe i våpenbrønnen og for å utføre komplekse oppdrag, slik som Anti-surface Warfare og landangrep.

JSMs primære mål er høyt forsvarte og verdifulle komponenter på havet, i kystfarvann eller på land, skriver Kongsberg Gruppen.

Like før avtalen ble annonsert klippet forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) snoren da Kongsberg Defence And Aerospace åpnet sitt første anlegg i Adelaide i Australia torsdag.

– Etableringen i Australia markerer en milepæl for norsk forsvarsindustri. I en mer urolig verden blir forsvarsindustrielt samarbeid med likesinnede land stadig viktigere, sa Gram under åpningen.

Han fikk æren av å klippe snoren sammen med den australske forsvarsministeren, Par Conroy.

Kongsberg Gruppens fabrikk i Adelaide, Australia.
SPLITTER NY: Slik ser Kongsberg Gruppens fabrikk i Adelaide i Australia ut.

Anlegget i Adelaide er den første etableringen Kongsberg Defence And Aerospace gjør på denne siden av kloden. Det skal brukes til testing, montering og vedlikehold av materiell som selskapet leverer til det australske forsvaret.

I tillegg har den australske regjeringen bestemt seg for å investere i en ny Kongsberg-missilfabrikk som skal bygges i Newcastle.

Missile fabrikken produserer skal brukes av det australske forsvaret.

Det er forventet at byggingen av fabrikken skal begynne senere i år, står det i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS