Nyheter
Rødt: Observatørrolle er «et lite skritt i riktig retning»
FrP og Høyre reagerer derimot på at Norge som eneste Nato-land ikke støtter opp om alliansens kjernevåpenstrategi.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Saken er oppdatert med uttalelser fra Ine Eriksen Søreide.
– For Norge gir trusselen om atomkrig ingen trygghet, mener Bjørnar Moxnes.
Det skriver partileder i Rødt Bjørnar Moxnes i en e-post til Forsvarets forum. Han mener at regjeringen tar et lite skritt i riktig retning av at Norge som første Nato-land går inn som observatør til FN-traktaten om forbud mot atomvåpen.
På tross av forsikringer fra forsvarsminister Odd Roger Enoksen om at Norge ikke kommer til å tilslutte seg forbudstraktaten, har regjeringens beslutning blitt møtt med kritikk av blant andre tidligere utenriksminister og Høyre-politiker Ine Eriksen Søreide.
Hun mener regjeringen skaper usikkerhet internt i Nato. Overfor Forsvarets forum utdyper Søreide kritikken.
– Det er full enighet om målet om en atomvåpenfri verden. Men nedrustningen må være verifiserbar, irreversibel, balansert og gjensidig. Ingen av kjernevåpenmaktene har sluttet seg til Forbudstraktaten, og derfor vil ingen nedrustning skje som følge av den.
– Så lenge det finnes kjernevåpen i verden, må også Nato ha kjernevåpen som avskrekking, skriver Søreide.
Vil ha forbud
Moxnes skulle imidlertid sett at Norge gikk enda lenger og signerte FN-traktaten om forbud mot atomvåpen.
– USA og Nato tror kanskje at de kan vinne en atomkrig og at de tjener på å sende stadig mer atomvåpen inn i Norges nærområder. Men for Norge gir trusselen om atomkrig ingen trygghet. Derfor er Rødts oppfordring til Støre-regjeringa å sette Norges sikkerhetsinteresser foran og slutte å dilte etter USA i ett og alt, fortsetter Moxnes som nå også er medlem av Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.
Også i Sosialistisk Venstreparti (SV) blir regjeringens observatørrolle tatt godt i mot.
– SV støttar FN-traktaten om forbud mot atomvåpen, og mener at Norge skal signere avtalen. Å være observatør er et steg i riktig retning, skriver stortingsrepresentant for SV Ingrid Fiskaa i e-post.
Fiskaa, som også er medlem av Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget mener videre at en tilslutning til traktaten ikke er i strid med med Norges Nato-medlemskap.
FrP er bekymret
Christian Tybring-Gjedde i Fremskrittspartiet er imidlertid bekymret for konsekvensene av Norges observatørstatus.
– Det er avgjørende at samtlige 30 Nato-land slutter opp om alliansens vedtatte kjernevåpenstrategi. Norges deltakelse som observatør er et signal om at Norge som eneste Nato-land ikke stiller seg bak denne strategien.
– Paradoksalt nok gjør traktaten om forbud mot kjernevåpen verden til et mindre trygt sted, skriver Tybring-Gjedde til Forsvarets forum.