Nyheter:

ØKNING: Storbritannia planlegger å øke atomvåpenarsenalet sitt, noe som snur avvæpningstrenden siden slutten på den kalde krigen.
ØKNING: Storbritannia planlegger å øke atomvåpenarsenalet sitt, noe som snur avvæpningstrenden siden slutten på den kalde krigen.

Storbritannia vil øke atomvåpenarsenalet. En del av Natos samlede avskrekking, sier Stoltenberg

Russiske myndigheter fordømmer Storbritannias planer om å ruste opp sitt atomvåpenarsenal. De mener det vil skade den internasjonale stabiliteten.

Publisert Sist oppdatert

Storbritannia planlegger å øke atomvåpenarsenalet sitt, noe som snur avvæpningstrenden siden slutten på den kalde krigen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Pågående trusler gjør at det ikke lenger er mulig å holde seg til forpliktelser om å redusere antallet atomvåpen, heter det i et regjeringsdokument om forsvars- og sikkerhets- og utenrikspolitikk.

– Storbritannia vil ta skritt mot et samlet antall atomvåpen på ikke mer enn 260 stridshoder, står det i dokumentet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Storbritannia vil øke antall atomstridshoder fra 180 til rundt 260. Britiske myndigheter mener pågående trusler gjør at det ikke lenger er mulig å holde seg til forpliktelser om å redusere antallet atomvåpen.

Tror på kontroll

Nato-sjef Jens Stoltenberg sier at Natos mål er en verden uten atomvåpen.

– Men så lenge de finnes i verden, vil Nato være en allianse med kjernefysiske våpen, og det britiske arsenalet er en del av Natos samlede avskrekking, sier han til NTB.

Han understreker at det er britene selv som tar stilling til antall britiske atomstridshoder.

På tross av tirsdagens signaler fra London påpeker Stoltenberg at det fortsatt er mulig å fortsette arbeidet med rustningskontroll. Han viser til Ny start-avtalen mellom USA og Russland som ble forlenget i februar, få dager før den ville løpt ut.

– Det er viktig at Ny start ikke er slutten, men begynnelsen på et fornyet krafttak for rustningskontroll, sier Stoltenberg.

Kritiserer

Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) sier at avgjørelsen er et brudd på intensjonen i ikkespredningsavtalen.

– Midt i en pandemi der sykehuskapasiteten har vært sprengt og der Unicef begynte å dele ut mat til barn i Storbritannia, velger Storbritannia å prioritere ressurser til atomvåpen, sier Tuva Widskjold, koordinator ICAN Norge, til NTB.

Hun viser til at flere masseødeleggelsesvåpen gjør Storbritannias og deres allierte mindre trygge, ikke mer.

Russland fordømmer

Det russiske utenriksdepartementet beskriver Storbritannias planer som et alvorlig slag mot rustningskontrollen, skriver den britiske avisen Independent.

Beslutningen ble kjent tirsdag, etter flere tiår med gradvis nedrustning i Europa siden den kalde krigen.

Statsminister Boris Johnson mener Russland er Storbritannias største sikkerhetsutfordring.

Powered by Labrador CMS