Nyheter:

JAPAN: USAs forsvarsminister Lloyd Austin (t.v.) på besøk i Japan.

Biden-ministre besøker allierte i Asia

Kina vil være et hovedtema når USAs utenriks- og forsvarsminister besøker Japan og Sør-Korea på sine første utenlandsreiser etter at Joe Biden ble president.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarsminister Lloyd Austin ankom Japan mandag. Her skal han og utenriksminister Antony Blinken møte landets øverste politiske ledere.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den politiske utfordringen fra Kina ventes å bli et av de viktigste temaene i samtalene i løpet av de neste dagene.

– Vår samlede kraft gjør oss sterkere når vi motsetter oss Kinas aggresjon og trusler, skrev Austin og Blinken i en kommentarartikkel i Washington Post mandag.

Første ministerreiser

Blinken og Austin er de første amerikanske ministrene som reiser ut av USA etter at Joe Biden overtok som president. Reisevirksomheten har vært sterkt begrenset på grunn av koronapandemien.

Tirsdag skal de to amerikanerne ha samtaler med Japans utenriks- og forsvarsminister, Toshimitsu Motegi og Nobuo Kishi.

I løpet av besøket skal de også møte statsminister Yoshihide Suga, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Blant utfordringene som trolig vil bli drøftet, er striden om øyer i Øst-Kina-havet som både Kina og Japan gjør krav på. Andre mulige saker er anklagene om kinesiske menneskerettsbrudd i Xinjiang-provinsen og situasjonen i Hongkong.

Balansegang

Utenriksminister Toshimitsu Motegi har bekreftet at forholdet til Kina trolig blir det viktigste temaet i samtalene med Blinken.

Samtidig har han minnet om at Kina har verdens nest største økonomi. Omfattende økonomiske forbindelser gjør at Japan – og mange andre land – opplever forholdet til Kina som en utfordrende balansegang.

Blinken og Austin drar onsdag videre til Sør-Korea, hvor forholdet til Nord-Korea blir et viktig tema. Partene vil trolig drøfte hvor veien bør gå videre i etterkant av Donald Trumps mislykkede forsøk på tilnærming til Nord-Korea.

Statsminister Suga skal etter planen til USA i begynnelsen av april, og han blir dermed den første regjeringssjefen som får møte Biden ansikt til ansikt.

I Trumps fotspor

Etter regjeringsskiftet i USA har Joe Biden lagt om kursen kraftig på en rekke politiske områder.

I utenrikspolitikken har Biden-regjeringen varslet en «revitalisering» av forholdet til USAs allierte. Kursen er lagt helt om i klimapolitikken, og USAs klimautsending John Kerry besøkte EU-hovedstaden Brussel i forrige uke.

Men når det gjelder forholdet til Kina, ser Biden delvis ut til å følge i Trumps fotspor. I kjølvannet av Trumps handelskrig og stadige anklager mot Kina har Biden videreført en skjerpet tone overfor Beijing.

Etter besøket i Sør-Korea drar Lloyd Austin videre til India. Blinken drar til Alaska, hvor han skal møte Kinas utenriksminister Wang Yi.

Powered by Labrador CMS