Nyheter
Håp om avskaffelse av atomvåpen på fredsprisutdelingen
Det ble tårer og sterke vitneskildringer om atombombene i Japan da fredsprisen ble delt ut i Oslo rådhus tirsdag. Flere organisasjoner håper nå på norsk støtte til FNs atomvåpenforbud.
Terumi Tanaka (92) holdt nobelforedraget, som én av de tre lederne av Nihon Hidankyo, den japanske organisasjonen for overlevende fra atomangrepene på Hiroshima og Nagasaki i august 1945.
Tirsdag ble organisasjonen overrakt Nobels fredspris i Oslo rådhus, for sin innsats for en atomvåpenfri verden og for å vitne om hvorfor atomvåpen aldri må brukes igjen.
Tanaka overlevde selv bomben i Nagasaki.
Fra talerstolen snakket han om russiske trusler om bruk av atomvåpen i krigen i Ukraina, og hvordan en minister i den israelske regjeringen har nevnt atomvåpen i forbindelse med Gaza-krigen.
– Vi registrerer med sinne og stor sorg at vi i tillegg til de sivile lidelsene er havnet i en situasjon der det kjernefysiske tabuet er i ferd med å undergraves, sa Tanaka.
Han tok til orde for en global tilslutning til forbud og avskaffelse av atomvåpen. Og en fortsatt formidling av hibakushaenes, de overlevendes, historie er viktig for å få til dette, fortsatte han:
– Jeg vil be verdens stater om å bidra til å skape arenaer i sine hjemland der overlevende etter atombombene kan legge fram sine vitnesbyrd, slik at alle kan ta inn over seg hvor umenneskelige disse våpnene er, sa han.
Mange i salen preget
Mange i salen fra de japanske delegasjonene var svært preget da Tanaka fortalte om sine personlige skildringer fra selve bombingen og årene etterpå.
– Alle dødsfallene jeg ble vitne til den gangen, kan ikke beskrives som noen menneskelig død. Jeg så titalls og hundretalls mennesker lide uten noen til å hjelpe seg. Jeg ble dypt overbevist om at vi aldri må tillate at mennesker blir drept og lemlestet på denne måten igjen, heller ikke i krig.
Blant de musikalske innslagene i rådhuset var den Berlin-baserte trioen Mistune, tre kvinner fra henholdsvis Japan, Australia og Tyskland.
Iført fargerike kimonoer fremførte de stemningsrik musikk fra tradisjonelle japanske instrumenter som shamisen og shinobue.
– Kan drepe millioner av oss
I overrekkelsestalen la nobelkomiteens leder Jørgen Watne Frydnes vekt på atomvåpentabu, og viktigheten av å vite hva slags ødeleggende krefter det er snakk om.
– Dagens kjernefysiske våpen – og det finnes nær 13000 av dem – har langt større ødeleggelseskraft enn de to bombene som ble brukt mot Japan i 1945. De kan drepe millioner av oss på et øyeblikk, skade enda flere, og ha katastrofale konsekvenser for klimaet. En atomkrig vil kunne ødelegge vår sivilisasjon.
Han trakk samtidig fram at det er et lyspunkt at ingen atomvåpen er brukt i krigen siden 1945.
– La oss lytte til vitnesbyrdene til Hibakusha. La deres mot være vår inspirasjon. La deres utholdenhet være vår drivkraft. La oss alle bidra til å opprettholde atomtabuet, sa Frydnes.
– Vår overlevelse avhenger av det.
Håper på norsk støtte til atomvåpenforbud
Prisvinnerne hylles av både Norske leger mot atomvåpen og Ican Norge. Ican ble tildelt fredsprisen i 2017 og sier de overlevende hibakushaenes historie er viktig for at atomvåpen skal avskaffes.
– Norge overser de overlevendes budskap om at alle land må signere FNs atomvåpenforbud. Etter dagens utdeling håper jeg flere vil kreve endring i norsk atomvåpenpolitikk, sier koordinator Tuva Widskjold for Ican Norge.
– Vi kan ikke godta at Norge legitimerer et våpen som har så katastrofale konsekvenser, sier daglig leder Maja Fjellvær Thompson i Norske leger mot atomvåpen.