Nyheter:

Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei mener Iran lett kan trappe opp anrikingen av uran til 60 prosent.
Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei mener Iran lett kan trappe opp anrikingen av uran til 60 prosent.

Khamenei: Iran kunne ha anriket uran med en renhet på 60 prosent

Iran kunne ha økt anrikingen av uran til 60 prosent dersom det var nødvendig, sier landets øverste leder ayatolla Ali Khamenei.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ville i så fall vært langt over grensen på 3,67 prosent som Iran forpliktet seg til i den internasjonale atomavtalen fra 2015. Samtidig er det et stykke unna renheten på rundt 90 prosent som kreves for å lage en atombombe.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Iran har gjentatte ganger benektet at myndighetene ønsker å utvikle kjernevåpen, noe Khamenei gjentok mandag.

Uttalelsene ble publisert på lederens offisielle nettside i en tid der Iran, USAs president Joe Biden og europeiske stormakter forsøker å redde atomavtalen som Donald Trump trakk seg fra i 2018.

Fortsatte inspeksjoner

I helgen besøkte sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) Teheran, noe som resulterte i en midlertidig avtale som sikrer fortsatt inspeksjon av iranske anlegg. Avtalen innfrir krav fra den iranske nasjonalforsamlingen om å begrense enkelte inspeksjoner fra tirsdag.

Trump gjeninnførte strenge sanksjoner, og Iran svarte et år senere med å gå gradvis bort fra flere sentrale forpliktelser. I starten av januar hadde anrikingen av uran nådd 20 prosent, samme nivå som før atomavtalen.

Irans anrikingsgrense vil ikke være på 20 prosent, og vi vil handle i den grad som trengs og som landet krever, sier Khamenei med henvisning til kjernekraftformål.

Venter på USA-retur

Khamenei understreker at det var USA som forlot avtalen og understreker at Iran igjen kan innfri sine forpliktelser om amerikanerne også gjør det.

Biden har signalisert at han er klar til å blåse liv i avtalen, men insisterer på at Iran først må innfri alle vilkår i avtalen. Iran krever at USA tar første skritt ved å oppheve sanksjoner.

USA uttrykte mandag bekymring over den midlertidige avtalen som IAEA forhandlet fram, og ber Iran om å innfri alle forpliktelser i verifiseringen av sitt atomprogram. Samtidig hyller det amerikanske utenriksdepartementet IAEA-sjefen Rafael Grossis «profesjonalitet» under besøket i Teheran.

Powered by Labrador CMS