Nyheter

ATOMVÅPEN: Iran nekter for å utvikle atomvåpen, og verken Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) eller amerikansk etterretning har funnet beviser for det motsatte. Landets rakettprogram skaper derimot frykt i regionen.

Iran: USA må strekke seg lengre i Wien

Til tross for framgang i forhandlingene om en revidert atomavtale, må USA strekke seg lengre, sier lederen for Irans nasjonale sikkerhetsråd, Ali Shamkhani.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Til tross for framgang i forhandlingene om en revidert atomavtale, må USA strekke seg lengre, sier lederen for Irans nasjonale sikkerhetsråd, Ali Shamkhani.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Shamkhani etterlyser «balanse» i løftene som til nå er gitt under forhandlingene som pågår i Wien.

– Til tross for begrenset framgang i Wien-forhandlingene, er vi fortsatt langt unna den nødvendige balanse i partenes forpliktelser, tvitrer han.

– Washington må komme med politiske forpliktelser for å skape den balanse i forpliktelser som trengs for å komme fram til en god avtale, skriver han.

Midlertidig opphevet

USAs tidligere president Donald Trump trakk i 2018 USA fra atomavtalen med Iran, som også Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland var med på å inngå i 2015.

Iran har svart med å trekke seg fra deler av avtalen, men har samtidig gått med på forhandlinger med de øvrige signaturstatene i håp om å lokke med USA igjen.

Les også: Svensk forsvarsansatt tok OL—gull

President Joe Biden har nektet å oppheve sanksjonene Trump innførte mot Iran, men varslet fredag en midlertidig oppheving av sanksjonene som har hindret andre land i å samarbeide med Iran om sivile atomprosjekter.

Ikke nok

Irans utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian betegnet lørdag dette som et positivt og tillitsskapende trekk, men understreket samtidig at alle sanksjoner må oppheves for at det kan bli snakk om en ny avtale.

Amir-Abdollahian gjentok lørdag også kravet om garanti for at USA en gang i framtida ikke på nytt vil trekke seg fra avtalen.

– Vi ønsker og krever politiske, juridiske og økonomiske garantier, sa han.

Ny runde

Etter flere måneder med steile fronter og fastlåste forhandlinger, er det ifølge diplomater gjort framgang i Wien de siste ukene. I forrige uke tok forhandlerne pause for konsultasjoner i sine respektive hjemland.

Les også: Elise fikk pris og besøk av forsvarssjefen

EUs utenrikssjef Josep Borrell snakket lørdag på telefon med Amir-Abdollahian og sa etter samtalen at han nå forventer en ny forhandlingsrunde og at alle har fått de nødvendige mandatene som trengs for å kunne komme fram til enighet.

Ikke beviser

Amerikansk etterretning konkluderte alt i 2012 med at det ikke forelå beviser for at Iran hadde bestemt seg for å utvikle atomvåpen, ei heller at landet hadde gjenopptatt forskningen på atomstridshoder som ble stanset i 2003.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har under sine mange inspeksjoner ved iranske anlegg heller ikke funnet beviser for noe atomvåpenprogram, men Israel hevder at iranerne fører verden bak lyset.

Atomavtalen sikret omverdenen innsyn i de iranske atomanleggene, mot at de internasjonale sanksjonene mot landet ble opphevet.

Les også: Tilsynsrapport: Mener at fravær i Hæren går på sikkerheten løs

Powered by Labrador CMS