Nyheter

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han ikke venter seg sterke reaksjoner fra Nato-allierte på grunn av Norges deltakelse på et FN-konferanse om atomvåpen-forbud.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han ikke venter seg sterke reaksjoner fra Nato-allierte på grunn av Norges deltakelse på et FN-konferanse om atomvåpen-forbud.

Norge vil snakke med Nato-allierte før atommøte

Norge vil snakke med Tyskland og andre allierte før den omstridte FN-konferansen om atomvåpen-forbud i mars, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG.

Publisert

Den 22. mars samles statene som har undertegnet FNs traktat om forbud mot atomvåpen, til sitt første partsmøte i den østerrikske hovedstaden.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Norge var det første landet i Nato som varsler at det ville delta som observatør. Deltakelsen utløste sterk misnøye i Nato, men Støre mener deltakelsen er uproblematisk for forholdet til USA og Nato.

– Dette tar jeg med lave skuldre. Verken Tyskland eller Norge vil slutte seg til denne traktaten, av grunner som er ganske like. Men vi finner det riktig å følge med på det som skjer i samtaler om nedrustning, sier han til avisen.

Les også: Stian «Staysman» Thorbjørnsen er «general i rølp», men også tidligere grenader i Forsvaret

Tysklands nye regjering, bestående av Aps søsterparti SPD, vil i likhet med Norge delta som observatør på atommøtet.

– Tyskland vil ha åpen dialog med de allierte først. Det vil også Norge ha, sier Støre.

– Vi er der som observatør. Det skjer så lite på nedrustningsområdet at Norge har full kapasitet til å være til stede og lytte til hva som skjer der det skjer. Dette tror jeg våre Nato-allierte, når de ser realitetene i det, vil forholde seg greit til, legger han til.

Norge må ut med anslagsvis 50.000 dollar for å få delta som observatør til FN-traktaten om atomvåpenforbud.

Les også: Forsvarskommisjonens første møte: Krevende å se langt frem i tid

Powered by Labrador CMS