Nyheter
FORBUD: Fakkeltoget da Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) fikk Nobels fredspris i 2017.
Foto: Audun Braastad
Økning i kampklare atomvåpen
Antallet kjernefysiske våpen i verden fortsetter å synke, men det er en trend som vekker uro: Det er stadig flere kampklare atomvåpen.
Fredsforskningsinstituttet Sipri skriver i sin årsrapport at det nå er 3.825 operative atomstridshoder i verden. Det er en økning fra 3.720 året før.
Antallet atomvåpen totalt synker, ettersom flere og flere gamle stridshoder avvikles. Men nedgangen i antallet kampklare våpen har stanset, og det er nå altså en vekst.
Totalt er det nå anslått å være 13.080 kjernefysiske våpen på jorda, 320 færre enn året før. 90 prosent av disse tilhører USA og Russland, mens resten er fordelt på Kina, Frankrike, Storbritannia, Pakistan, India, Israel og Nord-Korea.
– Urovekkende
Sipri-forsker Hans M. Kristensen sier i en pressemelding at det er urovekkende at antallet kampklare atomvåpen øker.
– Det er et urovekkende tegn på at den nedadgående trenden som har karakterisert atomvåpenarsenalene siden slutten av den kalde krigen har stanset, sier Kristensen.
Han sier det er håp knyttet til at nedrustningsavtalen Start mellom USA og Russland ble forlenget i siste liten i februar i år.
Les også: Tester «elektronisk rødfis» på Rena
– Men utsiktene for ytterligere bilateral atomvåpennedrustning mellom stormaktene er fortsatt dårlige, sier forskeren.
Forskerne viser til at både Russland og USA har dyre og omfattende prosjekter i gang for å oppgradere og modernisere sine atomvåpenprogram.
– Både Russland og USA ser ut til å øke betydningen atomvåpen har i deres nasjonale sikkerhetsstrategier, sier Kristensen.
Lyspunkt
Samtidig er de øvrige atomvåpenlandene også i gang med lignende moderniseringsarbeid.
Rapporten påpeker også at Nord-Korea har gått bort fra prøvesprengninger og langdistanseraketter, og nå arbeider med kort- og mellomdistansevåpen.
Rapporten peker også på noen lyspunkter. I 2020 ble betydelig færre drept i væpnede konflikter, mens det ikke var noen tegn til at våpenhandelen økte, skriver forskerne.
Les mer: 16 måneders førstegangstjeneste skal være frivillig