Nyheter
ICAN: Overhengende fare for atomkrig
Ett år etter Russlands invasjon av Ukraina er det overhengende fare for bruk av atomvåpen, ifølge den internasjonale koalisjonen mot atomvåpen.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Ettårsdagen for Russlands fullskala invasjon av Ukraina er nå rett rundt hjørnet. Midlertidig administrerende direktør i International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), Daniel Högsta, advarte denne uken mot at verden nå er i overhengende fare for at kjernefysiske våpen kan bli tatt i bruk for første gang siden andre verdenskrig.
«Russland har utstedt gjentatte åpne og skjulte trusler om å bruke kjernefysiske våpen i Ukraina, og det er en økende risiko for at vi kan se dem bli tatt i bruk som et resultat av denne krigen. Det er sannsynlig at det kan komme en misforståelse der Moskva føler de må svare på en trussel. Jo lenger Russland fortsetter sin militære invasjon av Ukraina, jo større er sannsynligheten for at kjernefysiske våpen blir en del av konflikten. Det er noe vi bør ta på største alvor», sier Högsta i en pressemelding fra ICAN.
Les også: Tidligere Russland-ambassadør mener Vesten ikke bidrar med nok våpen
Russlands president Vladimir Putin kunngjorde tirsdag suspensjon av Moskvas deltakelse i Ny Start-avtalen. Onsdag ble suspensjonen vedtatt i nasjonalforsamlingen. Moskva har imidlertid forsikret verden om at landet skal overholde begrensningene i avtalen, som utløper i februar 2026. Til dette sier Högsta følgende i pressemeldingen:
«President Putins valg om å suspendere Russlands gjennomføring av Ny Start-avtalen er farlig og ansvarsløst, og trenger vidstrakt fordømmelse. Hvorfor president Putin har gjort dette nå, er det kun han som kan svare på, men det understreker hvordan den såkalte atomavskrekkingen ikke skaper trygghet, men i stedet overlater oss til nåden basert på personlige beslutninger fra ledere av atommakter, som Putin. Det er likevel viktig å huske at kriser kan føre til gjennombrudd, slik som Cuba-krisen, som førte til internasjonale forhandlinger som ga oss avtalen om delvis testforbud og ikke-spredningsavtalen for atomvåpen.»
Videre legger han til at «Det faktum at en atommakt som Russland, har brukt sine atomvåpen som en trussel for å fasilitere for invasjonen av et naboland uten atomvåpen, understreker det kritiske behovet for en omfattende atomnedrustning.»
Högstad presiserer også i pressemeldingen viktigheten av at lederne i G7, som enten styrer atomarsenaler eller støtter bruken av kjernefysiske våpen, må legge frem en troverdig plan for hvordan de skal komme videre med atomnedrustning og få ledere av andre atommakter til forhandlingsbordet.