DONASJON: Tyskland er blant landene som har besluttet å gi Leopard-stridsvogner til Ukraina. Her under en øvelse i Augustdorf tidligere i februar.Foto: Martin Meissner, AP
Tidligere Russland-ambassadør mener Vesten ikke bidrar med nok våpen
– Vi bør ikke bare hjelpe ukrainerne å henge på, men faktisk oppnå seier, sier tidligere Russland-ambassadør Michael McFaul.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Dette er beskrevet som en krig mot oss. Det er en krig mot Nato, mot USA. Beskjeden er: «De prøver å angripe oss, knuse oss, gjøre oss svakere, ødelegge oss, slik nazistene gjorde». Det er et ekko om trusselen fra Vesten. Den typen retorikk forandrer hvordan russere oppfatter oss, fordi, ja, vi er involvert i krigen.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Russlands president Vladimir Putin får med dette et mer bærekraftig argument for krigen i sin retorikk til det russiske folket, mener den amerikanske statsviteren og tidligere Russland-ambassadøren Michael McFaul.
Han møter en håndfull journalister over pandemi-favoritten Zoom onsdag kveld norsk tid. Årsdagen for Ukraina-krigens start nærmer seg med stormskritt 24. februar, og McFaul sier han har blitt overrasket flere ganger i løpet av det siste året. Over Ukrainas forsvarsevne, Natos vilje til å støtte dem i krigen, og over Russlands våpenfrieri til Iran.
– Ingen så for seg dette utfallet for ett år siden. Ingen forventet at de ville slå tilbake russerne rundt Kyiv, og så gjennomføre to vellykkede motoffensiv først rundt Kharkiv, så Kherson. Det er en utrolig prestasjon.
Ingen russisk statskupp i vente
McFaul understreker at han ikke kan spå hva som skjer i fremtiden, men han tror ikke vi kan vente et coup d'état i Russland med det første. Dette til tross for at Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin, også kjent som «Putins kokk», tirsdag beskyldte Moskva for forræderi etter langvarig ammunisjonsmangel.
Putins taktikk rundt å arrestere meningsmotstandere og kritikere, som opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj, er med på å opprettholde Russland som et «sofistikert autokrati», og et regime som kan fortsette lenge, mener McFaul.
– Krigen har vart i ett år, og den pågår fortsatt. Det er bare et faktum. Putin tror at om han kan fortsette i ett år til, kommer vi til å miste interesse, og tiden er på hans side. Det bekymrer meg. Jeg applauderer støtten som har kommet, men jeg synes vi bør gjøre mer.
McFaul utdyper:
– Vi bør ikke bare hjelpe ukrainerne å henge på, men faktisk oppnå seier. Spesielt med motoffensiven som de håper på å få til for å splitte russiske styrker i nord og sør.
«To katastrofale ting»
McFaul sier ukrainerne han har snakket med, blant annet under sikkerhetskonferansen i München i helgen, mener dette vil være et avgjørende år, og avgjørende måneder der et gjennombrudd trengs. Om ukrainerne kun «holder linja» i ett år til, frykter de at «to katastrofale ting» kan skje, ifølge den tidligere Russland-ambassadøren:
Én: Mange ukrainere vil dø, og McFaul sier det blant ukrainerne er bekymring for at det vil bli vanskelig å erstatte de falne.
To: Dersom Ukraina ikke får stadige gjennombrudd, vil Vesten miste interesse for å støtte dem.
– Jeg tror de har rett. Støtten til Ukraina gikk opp blant befolkningen i USA da de fikk et gjennombrudd i høst, og det falt da de gikk tilbake til en slags «standoff-krig». De tror de trenger et gjennombrudd i 2023, fordi de er bekymret for at det blir vanskeligere og vanskeligere å få støtte, sier McFaul om sine ukrainske kontakter.