Nyheter
Ny russisk fregatt bygget for hypersonisk missil
Russlands nye fregatt Admiral Golovko, som er det første skipet bygget for å kunne avfyre det hypersoniske missilet Zircon, er nå i tjeneste.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Under en flaggseremoni den 25. desember, sa Russlands president Vladimir Putin at landet innen 2035 vil ha bygget en serie med små og mellomstore marinefartøy. Ifølge russiske myndigheter er nå fregatten Admiral Golovko, landets første skip bygget for å avfyre det hypersoniske missilet Zircon, i tjeneste, skriver Defense News.
Ifølge EurAsian Times vil Admiral Golovko bli en del av den russiske Nordflåten og ha som primæroppgave å motsette deg Nato-styrker i Nord-Atlanteren.
Tidligere har den russiske forsvarsministeren, Sergej Sjojgu sagt at alle fregatter og korvetter som bygges skal bevæpnes med det hypersoniske missilet Zircon.
Ifølge Defence News tviler derimot eksperter på om Russland er i stand til å bygge både skip egnet til å avfyre missilet og selve missilet innen den angitte tidslinjen.
Les også: USA venter to nye missilsystemer i 2024
Pavel Luzin, forsker ved Center for European Policy Analysis, sier til Defense News at til tross for Russlands uttalelser om at de har startet produksjon, er dette en «bit-for-bit»-produksjon.
Fartøyene vil trolig bruke «en universal-utskytningsrampe, som inkluderer missiler av typen Kalibr, Oniks og Zircon. Gitt at Zicron er dyrere å produsere, vil den grunnleggende anti-skipsbevæpningen på fartøyene være Kalibr og Oniks. I tillegg er det få fartøy for Zicron», sier Luzin videre.
Russland planlegger å bygge sju fregatter i Admiral Gorshkov-klassen. Tre av disse er allerede i tjeneste i den russiske marinen. Det skal også være planer for tolv moderniserte fregatter som har fått navnet prosjekt 22350M.
Les også: Tyskland har fullført leveranse av luftvern til Ukraina
I tillegg ønsker Russland å bygge en flåte som totalt vil utgjøre 29 korvetter, som skal kunne utstyres med Zircon missilet. Ti korvetter skal i dag være i tjeneste og ni skal være under konstruksjon.
En anonym reserveoffiser og ekspert på det russiske militæret forteller Defense News at det er flere problemer med produksjonen av de nye fartøyene. Blant annet skal sanksjoner mot Russland føre til at anskaffelse av komponenter til radar-systemer og dieselmotorer enten blir veldig dyrt eller umulig.
– På grunn av dette må mange ting produseres individuelt fra bunn av. Men jeg er ikke sikker på at den russiske industrien er klar for det. Det vil bli en lang og dyr prossess med uklare resultater. Korvettene skulle være billige. Det er ikke klart hvordan produsentene skal løse problemene og koordinere det med forsvarsdepartementet, sier offiseren til Defense News.