Nyheter

RAMJET: Nammo og Boeing samarbeider om å utvikle artilleri-granater med ekstrem rekkevidde. Neste år skal etter planen granatene prøveskytes av den amerikanske hæren.

Granater med ramjet-motor skal gi artilleri med ekstrem rekkevidde

Den amerikanske hæren planlegger prøveskyting neste år. Konsernsjefen i Nammo mener teknologien kan revolusjonere bruken av artilleri.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nammo har jobbet med å utvikle en ny type artillerigranat siden 2015. Dagens rørartilleri har en rekkevidde opp mot 40 kilometer med konvensjonell ammunisjon. Dette kan økes ytterligere ved bruk av granater med rakettmotor.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Men ved å integrere en såkalt ramjet kan dette økes helt opp mot 150 kilometer, ifølge Raufoss-bedriften.

Granaten er utviklet i samarbeid med BAE Systems og Boeing. Etter planen skal ammunisjonen som kalles «Ramjet 155» prøveskytes av den amerikanske hæren sommeren 2022, skriver nettstedet National Defense.

– Vi tror at ramjet har potensialet til å revolusjonere artilleriet, og kombinerer eksepsjonelle rekkeviddeøkninger med presisjon som aldri før er sett i artilleri. Vi ser også et potensial for store rekkeviddeøkninger på missilsiden, sier konsernsjef i Nammo, Morten Brandtzæg i en pressemelding.

Nammo har gjennomført over 300 tester av ramjet-motorer.

Enkelt forklart er ramjet en type jetmotor uten forturbin eller kompressor. En ramjet-motor krever svært høy fart for å starte, hvor hastigheten komprimerer luften som deretter antennes i brennkammeret og bidrar til fremdrift.

Ramjet er mest effektiv i supersoniske hastigheter rundt mach 3 (3700 km/t), men kan også fungere opp mot mach 6 (7400 km/t).

Ramjet-granatene skal kunne brukes av eksisterende 155 mm artilleriskyts, som det norske K9-Thunder som har L52-kanonløp.

ØKT REKKEVIDDE: Skarpskyting med K9-Thunder på Rena. Artilleriskytset kan i fremtiden bruke granater med integrert ramjet-motor.

Les mer: Har bestilt 24 K9-skyts - kan få det dobbelte

Ifølge Nammo kan teknologien føre til betydelig økt rekkevidde for rørartilleri. Dette er også en av hovedprioriteringene til den amerikanske hæren.

– Dette endrer hvilke typer mål artilleriet kan engasjere. Det innebærer også at artilleriet kan plasseres lenger bak, utenfor fiendens rekkevidde, sier Dan Palmeter som er prosjektleder for Boeing.

Powered by Labrador CMS