Tester ammunisjon til K9-artilleri
I løpet av neste år skal Forsvaret ha mottatt 24 nye artillerivogner.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Kvalifiseringen er en viktig del av forberedelsene for det nye artilleriet. Hensikten er å finne frem våpenspesifikke data for utregning av ballistikkelementer.
Den pågående kvalifiseringen består av skyting med varianter av ladninger, granater og brannrør hvor det varieres mellom ulike elevasjoner og skyteavstander, skriver Forsvarsmateriell på sin Facebook-side.
- Kvalifisering av ammunisjon til det nye artilleriet går etter planen, sier prosjektleder i Forsvarsmateriell landkapasiteter, oberstløytnant Nils Inge Træen.
– Takket være høy fagkompetanse hos Forsvarsmateriells egen test- og verifikasjonsavdeling og god systemforståelse hos alle involverte parter vil resultatet bidra til en helhetlig og effektiv innføringen av nytt artilleri.
Se video av skarpskyting med K9-artilleri:
Det samles inn en mengde data slik som radarmåling av prosjektilbanen, kammertrykk, treffregistering, værdata og høyhastighetsfilming av granater ved munningen.
Den siste delen av kvalifiseringen for de lengste skyteavstandene gjennomføres til høsten før artilleriet formelt overleveres til Hæren.
Erstatter over 50 år gamle M109-vogner
De første K9 og K10-vognene ankom Norge i november 2019. Dermed byttes M109-vognene ut etter over 50 års bruk. De første artilleriskytsene ble anskaffet i 1969, men har gjennomgått flere oppgraderinger siden den gang.
– Det er jaggu på tide. Forrige gang vi fikk leveranse, var jo det året jeg ble født, sa sjef Hæren, Eirik Kristoffersen da det nye artilleriet ble offisielt presentert på Rena desember 2019.
To år tidligere undertegnet Forsvaret en kontrakt med den sør-koreanske produsenten Hanwha. Kontrakten har en verdi av 1,8 milliarder kroner.
Leveransen avsluttes i 2021
Det anskaffes totalt 24 K9 artilleriskyts og seks K10 ammunisjonsvogner som skal fordeles i drift på Setermoen og Rena.
Ammunisjonsvognen K10 er bygd over samme lest som skytset, men i stedet for tårn og kanon er det montert en arm med et transportbånd. Det kan laste 12 granater i minuttet over i artillerivognen uten at noen trenger å forlate kjøretøyene.
De første skytsene ble levert til troppeprøver i 2019. Hovedleveransen gjennomføres i 2020 og avsluttes i 2021.
Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.