Nyheter
Hæren får en ny bataljon: Dette vet vi
Ved forrige langtidsplan ble det bestemt at et rakettartilleribatteri skulle opprettes. I den nye planen blir det som i utgangspunktet skulle være et batteri, en helt ny bataljon.
– Startskuddet kom for mange år siden da det ble besluttet at vi skulle anskaffe et nytt batteri som en del av Artilleribataljonen i Brigade nord.
Det forteller oberst Mats Dyrstad, fagsjef for artilleri og luftvern ved Hærens våpenskole.
Slik ble det altså ikke. Ambisjonene er økt fra er rakettbatteri til en helt ny bataljon: Rakettartilleribataljonen.
I startfasen
Den splitter nye bataljonen er nevnt to ganger i langtidsplanen for forsvarssektoren. Fra før er det kjent at Hæren skal få to nye brigader og en ny manøverbataljon i Brigade nord.
Selv om planene for størrelsen er endret fra batteri til bataljon, skal den kommende rakettartilleribataljonen gjøre det samme som batteriet ville gjort.
Fagsjef Dyrstad sier at arbeidet fortsatt er helt i oppstartsfasen, og at det fortsatt er flere brikker som må falle på plass.
Det eneste som er sikkert, er bataljonens oppdrag.
– Hensikten med dette er å styrke Forsvarets evne til å bekjempe mål på lange avstander og evne til å respondere på trusler på lange avstander.
Men detaljene er ikke ennå helt landet.
– Hvilke avstander, hvilke mål og så videre, det kan vi egentlig ikke si noe om ennå. Det er veldig avhengig av hvilket system som blir plukket ut og hvilken leverandør som blir valgt, sier han.
Det er heller ikke hamret i stein hvor bataljonen skal holde hus. Da det var snakk om et batteri, var Setermoen den mest aktuelle plasseringen. Der ligger Artilleribataljonen i dag.
Etter det Forsvarets forum kjenner til gjennom dokumentinnsyn er det dog diskusjoner om ikke bataljonen bør legges et annet sted.
Det ligger mye arbeid bak å etablere en helt ny bataljon. Og det er mye nytt for flere av de som arbeider med dette, sier Dyrstad.
– Vi har i veldig mange år blitt mindre, og nå skal vi bli større. For å opprette en sånn type bataljon som blir en helt ny kapasitet i Forsvaret, så må det utarbeides doktriner, opprettelse av selve strukturelementet, anskaffe materiell, EBA (eiendom, bygg og anlegg), og rekruttering av personell, så det er så mye mer enn bare et materiellprosjekt, sier han.
Rekruttering og lidenskap
Fagsjefen sier det er et krevende arbeid som har, og som skal gjøres, rundt opprettelsen av bataljonen. En av oppgavene er å rekruttere personell.
– Personell- og kompetansesituasjonen i Forsvaret er jo skrevet masse om, så det kommer til å bli en krevende jobb. I og med at dette er jo et nytt strukturelement, altså det skal bygges opp en bataljon størrelse fra grunn, vil det jo bli spesielt krevende å fylle den bataljonen med befal og offiserer.
Han trekker spesielt frem mer erfarne og eldre befal og offiserer.
– Det er signaler nå om økte kvoter inn til Krigsskolen og Hærens lagførerskole som vil bidra. Det vil også bli nødt til å rekruttere befal og offiserer fra avdelinger som allerede eksisterer, spesielt Artilleribataljonen i Brigade nord. Men detaljene rundt oppbyggingen er foreløpig ikke klart, det er ganske tidlig i prosessen.
Selv om ikke alle brikkene har falt på plass ennå, forteller Dyrstad at han ser frem til det kommende arbeidet og oppstarten av den nye bataljonen.
– Vi er jo ekstremt glad for denne beslutningen som nå er tatt om opprettelse av bataljonen. Når vi senere begynner å få flere svar så kommer vi til å spre det glade budskapet og alle konkrete detaljene om hvordan det blir.