Nyheter

KINESISK STØTTE: Mens Argentinas president Alberto Fernandez uttrykker sin støtte til «ett Kina»-politikken, stiller Kinas Xi Jinping seg bak Argentinas krav på Falklandsøyene. Det siste avvises av Storbritannia.

Storbritannia avviser Kinas støtte til Argentina i striden om Falklandsøyene

Storbritannia tar kraftig til motmæle mot Kinas støtteerklæring til Argentinas krav på Falklandsøyene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Utenriksminister Liz Truss slår fast at Storbritannia «fullstendig» avviser «alle spørsmål om Falklandsøyenes uavhengighet».

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Falklandsøyene er en del av den britiske familien og vi vil forsvare deres rett til selvbestemmelse. Kina må respektere Falklandsøyenes suverenitet, skriver hun på Twitter.

Kinas president Xi Jinping og hans argentinske motpart Alberto Fernandes kom søndag med en felles uttalelse der det het at «Kina bekrefter sin støtte til Argentinas krav om full suverenitet over Malvinas-øyene», som er det argentinske navnet på øygruppa.

Argentina mener Falklandsøyene ble tatt fra dem på ulovlig vis i 1833 og invaderte det britiske territoriet i 1982. Storbritannia sendte soldater og Argentina tapte en to måneder lang krig om øyriket i Sør-Atlanteren. 649 argentinske og 244 britiske soldater ble drept.

Argentina gjør fortsatt krav på øyriket. Britene sier Falklandsøyene er et selvstyrt territorium under deres beskyttelse.

I den kinesisk-argentinske uttalelsen står det også at Argentina «bekrefter sin støtte til ett Kina-prinsippet», en referanse til Kinas krav på Taiwan.

Xi og Fernandez ble også enige om tettere økonomisk samarbeid og undertegnet en forhåndsavtale om at Argentina blir med i det såkalte Belte-vei-initiativet, Xis verdensomspennende infrastrukturprosjekt.

Powered by Labrador CMS