Nyheter:

En minerobot rydder miner på Falklandsøyene i 1985.
En minerobot rydder miner på Falklandsøyene i 1985.

Falklandsøyene straks minefrie

Før uken er omme skal innbyggerne på Falklandsøyene sprenge den siste landminen i øyriket, 38 år etter at Falklandskrigen tok slutt.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er tre år foran skjema, ifølge det britiske utenriksdepartementet.

Under seremonien i helgen vil flere gjerder også klippes ned slik at offentligheten igjen kan få adgang til strender som nå er minefrie.

Minene er blitt ryddet som en del av et program som begynte i 2009, med støtte fra den britiske staten. 14. november vil det ikke lenger være en eneste landmine på britisk jord.

– Vårt engasjement for å rydde verden for dødelige landminer slutter ikke med at våre territorier er minefrie, sier Wendy Morton, som er ministeren med ansvar for Falklandsøyene.

Storbritannia skal bruke ytterligere 430 millioner kroner på mineryddingsprosjekter i land som Afghanistan, Irak, Kambodsja og Sri Lanka, ifølge Morton.

Falklandsøyene ligger sør i Atlanterhavet og har vært kontrollert av Storbritannia siden 1830-tallet, og landet hevder at øyriket er en selvstyrende region under britisk beskyttelse. Argentina gjør på sin side krav på øyene, som de kaller Malvinas.

I 1982 invaderte Argentina Falklandsøyene og utløste en to måneder lang krig.

Storbritannia fikk gjenerobret øyene, men krigen kostet 649 argentinske og 255 britiske liv.

Powered by Labrador CMS