Nyheter

GENERALMAJOR: Direktør i Forsvarsbygg Thorbjørn Thoresen (midten) vil ha en generalmajor i etaten.

Forsvarsbygg vil ha general-stilling

Forsvarsbygg ba om å få en stilling på general-nivå til å lede en ny avdeling for operasjoner og beredskap. Forslaget blir avslått av Forsvarsdepartementet.

Publisert

– Etter at vi ble en beredskapsorganisasjon i 2018, har vi jobbet mye med å bygge opp beredskap og planverk. Men vi ser at vi trenger tyngre militær kompetanse inn i toppledergruppa for å kunne ta dette videre, sier Thorbjørn Thoresen, direktør i Forsvarsbygg.

I et brev til Forsvarsdepartementet som Forsvarets forum har fått innsyn i, ber Forsvarsbygg om å få opprettet en stiling som generalmajor i etaten.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Begrunnelsen er å styrke Forsvarsbygg som beredskapsetat.

«Vi ser imidlertid nødvendigheten av å styrke arbeidet ytterligere og har behov for å dedikere en topp-leder til det videre arbeidet med å utvikle etaten innenfor operasjoner og beredskap i et mer helhetlig perspektiv», står det i brevet.

OF7 betyr enten en generalmajor eller kontreadmiral i det norske militæret hierarkiet. Det er den tredje høyeste graden i Forsvaret.

Ny avdeling

Forsvarsbygg ønsker at den nye offiserstillingen skal lede en ny avdeling, foreløpig kalt «avdeling for operasjoner og beredskap».

Denne avdelingen skal samle etatens kapasiteter innen blant annet operativt planverk, totalforsvar og samfunnsberedskap, sikkerhet, støtte til spesialoperasjoner, forskning og utvikling, eksterne relasjoner og alliert infrastruktur.

– Skal Norge måtte mobilisere, henger hele konseptet vårt på totalforsvarstanken, og for vår del muligheten til å rekvirere anleggsmaskineri og operatører til det. Vi trenger noen som har kompetanse og tyngde nok til å bidra inn i toppledelsen på de områdene, sier Thoresen.

Avviser

Forsvarsdepartementet godkjenner ikke anmodningen om å opprette en ny militær stilling på OF7-nivå i Forsvarsbygg.

«Forsvarsdepartementet vurderer det derimot dithen at det ikke er hensiktsmessig eller nødvendig å etablere militære ledelseskapasiteter i Forsvarsbygg for at etaten skal kunne ivareta pålagte beredskapskrav, slik en rekke andre etater og direktorater i og utenfor forsvarssektoren også må ivareta», står det i svaret fra Forsvarsdepartementet, som er signert ekspedisjonssjef Severin Vikanes og avdelingsdirektør Ståle Tangerud.

De skriver at forsvarssjef (FSJ) Eirik Kristoffersen ble konsultert i saken, før svaret ble sendt Forsvarsbygg.

«Heller ikke i en helhetsvurdering av hvordan Forsvarsdepartementet, i dialog med FSJ, vil anvende de militære embetsstillingene, både nasjonalt og internasjonalt, vil Forsvarsbygg på nåværende tidspunkt kunne bli prioritert med en stillingshjemmel på et slikt høyt embetsnivå», står det i svaret.

Eget initiativ

Pressevakt i Forsvarsdepartementet Brage Oppedal Berglund skriver i en e-post til Forsvarets forum at Forsvarsdepartementet har, basert på innspill fra forsvarssjefen, vurdert det dithen at militære offiserer, særlig på det øverste nivået, må benyttes der Forsvarets behov er størst.

– Å fremskaffe en offiser på nivå OF7 tar svært lang tid og vil normalt benyttes til toppledelsen i Forsvaret, for eksempel grensjef. Bruken av denne kompetansen må derfor prioriteres strengt, skriver Berglund.

Ifølge Berglund finner ikke Forsvarsdepartementet tilstrekkelig grunn til å opprette en militær stilling på OF7-nivå i en sivil virksomhet, og viser til at beredskapsoppgaver blir utført av sivile i politiet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. 

– Forsvarsdepartementet ser ingen grunn til at fagområder som beredskap, sikkerhet og operasjoner er noe som krever utelukkende militær kompetanse, skriver Berglund.

Han påpeker at beslutningen om å opprette en avdeling for operasjoner og beredskap er fattet av Forsvarsbygg på eget initiativ, og legger til at Forsvarsdepartementet ser positivt på denne opprettelsen. 

– Å samle kapasiteter knyttet til sikkerhet og beredskap er noe departementet mener er fornuftig, for å sørge for en helhetlig tilnærming til fagområdet, samle fagressursene og skape effektivitet.

Vil helst ha militær leder

Selv om Forsvarsdepartementet ikke godkjenner opprettelsen av en ny militær stilling i Forsvarsbygg, kommer etaten til å jobbe videre med oprettelsen av den nye avdelingen.

Thoresen understreker at Forsvarsbygg trenger den samme kompetansen, uavhengig om de ansetter en sivil eller militær leder.

– Vi må ta en nærmere dialog både med departementet og med forsvarssjefen rundt hva slags kompetanse som da er mulig å få inn i en sånn lederstilling, sier han.

Selv om en sivil direktør kan ha samme kompetanse, mener Thoresen at det fortsatt er en fordel med en militær leder.

– Denne stillingen kommer til å jobbe tett inn mot Forsvarets struktur, men også med internasjonale partnere. Det har noe å si om man i de sammenhengene stiller i en uniform med en gjenkjennbar autoritet, eller om man stiller som en ren sivil direktør, sier han.

Direktøren viser til at Forsvarsmateriell (FMA) i dag har en offiser på OF7-nivå.

– Hvis vi skulle komme inn i en væpnet konflikt, er det ikke usannsynlig at FMA og Forsvarsbygg på en eller annen måte vil legges inn under forsvarssjefens kommando. Og da tenker jeg at det kan være fornuftig at både FMA og vi har på plass en høyere offiser med mulighet til å kunne følge opp eventuelle kommandolinjer som etableres, sier Thoresen.

Betydelig vekst

I henhold til Langtidsplanen for forsvarssektoren, som Stortinget vedtok i juni, skal Forsvaret vokste kraftig de neste årene. Derfor blir det viktig å strengt prioritere de militært ansatte til stillinger som krever militær kjernekompetanse, skriver Berglund.

– Sivilt personell kan i større grad rekrutteres til utvalgte stillingskategorier som i dag bekles av militære, fortsetter han.

Forsvarets forum har spurt forsvarssjef Eirik Kristoffersen hva han mener om opprettelsen av en militær stilling på OF7-nivå i Forsvarsbygg, og om militære stillinger i andre etater under Forsvarsdepartementet enn Forsvaret.

REDUSERT: Forsvaret har redusert antall høyere offisersstillinger, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

– Forsvaret har redusert antall høyere offisersstillinger de siste årene, både i Forsvaret og forsvarssektoren, skriver Kristoffersen i en e-post til Forsvarets forum.

– Nå står hele forsvarssektoren foran en betydelig vekst og Forsvaret vil ta en helhetlig gjennomgang av behovet for høyere (gruppe 1) stillinger i hele sektoren. Basert på gjennomgangen vil Forsvaret komme med en anbefaling til departementet, fortsetter han.

Markert som taushetsbelagt

Svaret fra Forsvarsdepartementet er journalført som unntatt offentligheten i Forsvarsbyggs offentlige journal, med hjemmel i offentlighetsloven paragraf 13.1. Der står det at taushetsbelagt opplysninger er unntatt fra innsyn.

AVDELINGSDIREKTØR: Stig Nilsen leder ressurssenteret i Forsvarsbygg.

I tillegg er tittel på dokumentet og avsender sladdet i journalen.

Brevet til Forsvarsdepartementet er signert Stig Nilsen, avdelingsdirektør for ressurssenteret i Forsvarsbygg. Nilsen er prosjektleder for opprettelsen av den nye avdelingen for operasjoner og beredskap.

Nilsen skriver i en SMS til Forsvarets forum at Forsvarsbygg ikke ønsker å svare på hvorfor Forsvarsbygg bruker denne paragrafen for å unnta dokumentet offentligheten.

Forsvarsdepartementet ga derimot Forsvarets forum innsyn i både forespørselen fra Forsvarsbygg og departementets svar.

Forsvarets forum sendte samtidig en innsynsbegjæring til Forsvarsbygg. Den ble først avslått. Etter at Forsvarets forum klaget på avgjørelsen, avgjorde en jurist hos Forsvarsbyg at det ikke var hjemmel for å unnta dokumentet fra offentligheten.

Her kan du lese begge dokumentene:

Powered by Labrador CMS