Nyheter

KREVER OPPRYDNING: Bjørnar Moxnes (Rødt) er kritisk til måten omfordelt arbeidstid brukes i enkelte avdelinger i Hæren. Bildet er tatt i forbindelse med en tidligere spørretime på Stortinget.

Krever at forsvarsministeren rydder opp i OA-konflikten

Flere partier mener fagforeningene og Forsvaret selv må bli enige om hvordan omfordelt arbeidstid skal brukes. SV og Rødt vil ha forsvarsministeren på banen.

Publisert Sist oppdatert

En kartlegging Forsvarets forum har gjort viser at OA18 brukes mye i flere bataljoner i Hæren,   også til å løse gjentakende driftsaktiviteter.  OA18 betyr at ansatte jobber omfordelt, eller forskjøvet arbeidstid fra klokken 07.30 til 18.00. Fagforeningene, hovedverneombudet og en ekspert på arbeidsrett mener Hærens bruk av omfordelt arbeidstid, og særlig OA18, bryter hovedtariffavtalen, som stiller strenge krav til bruken.

Nå reagerer flere partier på saken om omfordelt arbeidstid i Forsvarets forum:

– Det er uakseptabelt at staten som arbeidsgiver undergraver ansattes rettigheter.

Det sier Bjørnar Moxnes (R), medlem i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

Hærstaben har avvist at omfordelt arbeidstid etter klokken 17.00 er utbredt, og mener det brukes unntaksvis og periodevis i enkelte avdelinger – og i større grad i et knippe avdelinger. 

Mener forsvarsministeren må svare

Fagforeningene og Forsvaret har vært uenige i hva som er riktig bruk av omfordelt arbeidstid i tjue år. 

Jan Helge Andersen, hovedtillitsvalgt for Hæren i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF), sier  mange av hans medlemmer rapporterer at OA18 er den nye normale arbeidstiden. 

Moxnes er kritisk til denne bruken av omfordelt arbeidstid i Hæren.

– Hvis folk slutter på grunn av rovdrift på personell kan vi bare glemme å få nok folk i avdelingene til å gjennomføre langtidsplanen, sier Moxness.

Rødt-representaten sier partiet vil «presse på» for å få rettet opp i uretten, dersom det er slik at det er omfattende brudd på tariffavtalen i Forsvaret.

I første omgang vil partiet be forsvarsministeren svare Stortinget på hvordan regjeringa vil få slutt på rovdrift på forsvarets personell og sikre gode arbeidsforhold som gjør det mulig å beholde og tiltrekke nok personell til å gjennomføre for oppbemanning i tråd med langtidsplanen, sier Moxnes.

Han viser til den planlagte oppbemanningen i særlig landforsvaret og mener det stiller krav til tett oppfølging fra regjeringens side. 

– De må nå sikre at Forsvarets ansatte har akseptable arbeidsvilkår, sånn at flere vil jobbe i Forsvaret, sier Moxness.

Hovedtariffavtalen og omfordelt arbeidstid

  • Betalingen for omfordelt arbeidstid er som regel en time avspasering for hver time utenfor normal arbeidstid, i tillegg til 25 kroner utbetalt. 

  • Hovedtariffavtalen sier omfordelt arbeidstid kan være nødvendig å bruke “av hensyn til tjenesten”. Men dersom det skal benyttes må følgende krav være oppfylt:

  • Det skal brukes for «helt spesielle forhold» som påvirker driften

  • Bruken skal være tidsavgrenset

  • Bruken skal ikke være en permanent ordning

  • Behovet skal drøftes med sentrale tjenestemannsorganisasjoner

  • Det skal avtales arbeidstidsordninger ved bruk av omfordelt arbeidstid

  • Arbeidsplaner skal drøftes med tillitsvalgte

  • En normal arbeidsuke i Forsvaret skal være 37,5 timer med arbeidstid fra 07.30-15.30, men ordinært arbeid kan føres fra 07-17

  • Ansatte i Forsvaret får arbeidstiden gjennomsnittsberegnet. En ansatt kan ikke jobbe mer enn 48 timer i gjennomsnitt per uke over åtte uker, og ikke over 37,5 timer per uke i gjennomsnitt over et år

  • Det er særlig denne setningen i hovedtariffavtalen fagforeningene mener er viktig: “Forskjøvet arbeidstid etter § 7 nr. 2 skal ikke være en permanent ordning. Det skal også være helt spesielle og tidsavgrensede forhold som påvirker driften. Behovet for å fastsette forskjøvet arbeidstid utover kl. 0700 og kl. 1700 skal drøftes med de tillitsvalgte.”

Verken Hærstab eller Forsvarsstab vil presisere

Fagforeningene har over tid bedt ledelsen i Hæren og Forsvaret avklare hva de mener er riktig og feil bruk av omfordelt arbeidstid. Hærstaben sier avklaringen må komme fra Forsvarsstaben.

Forsvarsstaben har ikke villet ikke svare på spørsmål om de mener at bruken av OA18 er i tråd med tariffavtalen. 

– Omfordelt arbeidstid må avtales og arbeidsplanleggingen gjøres lokalt, skriver Jørn Kristian Johansen, avdelingsdirektør i Forsvarsstabens HR-avdeling, i en tidligere e-post til Forsvarets forum.

Han gir ikke konkrete tidspunkter for når Forsvarsstaben mener at ansatte kan jobbe omfordelt arbeidstid. Forsvarsstaben mener at OA i utgangspunktet kan brukes til all planlagt aktivitet og føres når det foreligger en drøftet arbeidsplan, skriver han videre.

Men så lenge det ikke er enighet, kan ikke Forsvarsstaben presisere ytterligere, sier Johansen i en tidligere sak.

Forsvarssjefens ansvar

Forsvarets forum har gitt alle politiske partier med representanter i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget anledning til å uttale seg i denne saken.

Både Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre mener at partene, altså fagforeningene og Forsvaret, selv må avklare hvordan hovedtariffavtalen skal forstås. 

– Dette er en sak som ligger innenfor arbeidsgiveransvaret til forsvarssjefen, sier Nils-Ole Foshaug (Ap), medlem i Utenriks- og forsvarskomiteen. 

Foshaug sier Forsvaret i en del tilfeller står i en særstilling, som gir anledning til å gå utenfor ordinære regler i arbeidslivet, noe som reflekteres både i  lovverk, forskrifter og avtaler.

– Hvordan en tariffavtale skal være å forstå, er det partene som har inngått tariffavtalen som har anledning til å avklare, sier han.

Stortingsrepresentant Nils-Ole Foshaug (Ap) sammen næringsminister Cecilie Terese Myrseth (Ap) ved en tidligere anledning . Foto: Torstein Bøe / NTB

Vil ikke detaljstyre arbeidsgiver

Morten Wold i Fremskrittspartiet (FrP) mener også arbeidstider må avklares mellom partene.

– Det må foretas en avklaring av hvilke regler som gjelder for benyttelse av OA18 og hvordan hovedtariffavtalen skal virke mellom partene, sier han.

Stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) og Høyres forsvarspolitiske talsperson, mener det ikke er unaturlig å jobbe til 18.00 når man er ansatt i en beredskapsorganisasjon:

– Både for å ivareta beredskapsmessige forhold og nødvendig øving og trening. Samtidig er det viktig med ordnede arbeidsforhold i Forsvaret, og at det er god dialog mellom Forsvaret og tjenestemannsorganisasjonene, sier han. 

Guri Melby, partileder i Venstre og medlem i Utenriks- og forsvarskomiteen har forståelse for at foreldre ønsker en god balanse mellom jobb og familieliv.

– Jeg tror også at Forsvaret kan bli en enda mer attraktiv arbeidsplass for flere om man klarer å legge godt til rette for at man kan jobbe i Forsvaret, og samtidig rekke å se mer enn tannpuss og kveldstell av ungene sine, sier hun og fortsetter:

– Så mener jeg og Venstre at vi ikke skal detaljstyre hvordan arbeidsgiveren, i dette tilfellet Forsvaret, gjør det. Men jeg tror alle arbeidsgivere som har lyst til å tiltrekke seg og beholde flinke folk i sine virksomheter bør ta på alvor at det er mer enn lønn og oppgaver som bestemmer hvor folk ønsker seg å være. Det handler også om livet på utsiden av jobben, sier Melby.

Venstre-leder Guri Melby vil ikke detaljstyre hvordan Forsvaret løser sine oppgaver som arbeidsgiver. Bildet er tatt ved en tidligere anledning i Stortingets vandrehall, etter statsministerens redegjørelse for situasjonen rundt krigen i Ukraina. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Forventer at forsvarsministeren klargjør

I likhet med Rødt, reagerer også Sosialistisk Venstreparti på kartleggingen av omfordelt arbeidstid: 

– Vi har ikke råd til at enda flere folk slutter, sier Ingrid Fiskaa (SV), medlem i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Hun utdyper:

– SVs viktigste krav i arbeidet med langtidsplanen var tiltak for å beholde og rekruttere personell. Uten det vil det være umulig å nå målet om en styrka nasjonal forsvarsevne, sier hun.

Fiskaa mener saken om bruk  av omfordelt arbeidstid i Hæren må følges opp av regjeringen:

– Jeg forventer at forsvarsministeren gir en tydelig beskjed om at hovedtariffavtalen skal følges og at Forsvarets ansatte får akseptable arbeidsvilkår. Det må være mulig å kombinere familieliv og arbeid, også i Forsvaret, sier Fiskaa.

Forsvarets forum har sendt over uttalelsene fra SV og Rødt til forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), i tillegg til å be ham om å stille til intervju. Forsvarsdepartementets kommunikasjonsenhet sier Gram ikke har tid til å stille til intervju på grunn av reisevirksomhet. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS