Nyheter

NORGE FÅR HANDLE: Et amerikansk M142 High Mobility Artillery Rocket System, eller Himars, avfyres under en øvelse på Filippinene i oktober 2022. Nå får Norge lov til å kjøpe våpensystemet fra USA.

Norge får kjøpe langdistansevåpen fra USA

USA har godkjent salg av langtrekkende presisjonsild til Norge. Det mulige kjøpet vil koste Norge mer enn seks milliarder kroner. 

Publisert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

USA har godkjent et mulig salg av våpen til Norge. Bestillingen består blant annet av av 16 Himars rakettsystemer, 15 GMLRS missilsystemer og 100 ATACMS-missiler. 

Bestillingen har en prislapp på 580 millioner dollar, rundt 6,2 milliarder kroner. Det kommer frem i en pressemelding fra USAs organ for militært samarbeid. 

TV 2 og Nettavisen omtalte saken først. 

– Salget vil forbedre Norges kapasitet i møte med dagens og fremtidens trusler og øke interoperabilitet med USA og andre allierte, heter det i pressemeldingen.

Lockheed Martin er hovedprodusent av våpensystemene. 

I juni vedtok Stortinget langtidsplanen for Forsvaret. Med det ble det vedtatt at Hæren skulle få langtrekkende presisjonsild. 

– Godkjennelsen av et kjøp, som nå er tatt i USA, er en del av prosessen rundt avgjørelsen for anskaffelsen av landbasert langtrekkende presisjonsild, skriver forsvarsminister Bjørn Arild Gram i en e-post til Nettavisen.

Både Himars og GMLRS brukes i Ukraina, etter donasjoner fra USA. Himars står for High Mobility Artillery Rocket System, og er et mobilt hjulgående system.

Powered by Labrador CMS