Nyheter

UAVHENGIG TREDJEPART: Hårek Elvenes (H) mener Bjørn Arild Gram (Sp) ikke svarer på spørsmålet hans.

Elvenes etter svar fra Gram: – Tyder på liten interesse

Stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) vil vite om regjeringen vil hente inn en kvalifisert og uavhengig tredjepart for å følge nye anskaffelser i Sjøforsvaret. Nå har han fått svar.

Publisert Sist oppdatert

«Vil regjeringen hente inn en kvalifisert, uavhengig tredjepart for å følge nye anskaffelser i Sjøforsvaret, for å sikre at krav til sikkerhet, teknisk kvalitet og operativ evne ivaretas i alle ledd, fra design, via bygging til operasjonell drift?»

Det vil stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) vite i et skriftlig spørsmål 18. september til forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Samtidig som han i et annet spørsmål etterlyser svar på hvilke vurderinger regjeringen gjør for å sikre rett bestiller- og gjennomføringskompetanse av anskaffelsesprosjektene i Sjøforsvaret. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Uavhengig tredjepart vil være involvert

Forsvarsministeren svarer at uavhengige tredjeparter vil være involvert i flere faser av anskaffelser til Sjøforsvaret. 

Dette gjelder blant annet for innkjøp av fregatter, ubåter og standardiserte fartøy. 

– Prosjektdokumentasjonen er under utarbeidelse, og investeringene vil bli fremmet for Stortinget for beslutning, skriver Gram.

 Gram forklarer at forsvarssektoren bruker sitt eget metodeverk, som bygger på Statens prosjektmodell, for å standardisere planlegging, gjennomføring og avslutning av prosjektene.

Prosjektdokumentasjonen inkluderer blant annet sikkerhetskrav og plan for driftskonsept. Den vil bli underlagt ekstern kvalitetssikring for prosjekter med en kostnadsramme over én milliard kroner. 

Gram understreker at en uavhengig tredjepart vurderer planene for de store anskaffelsene.

I et annet svar skriver Gram at forsvarssektoren har strenge krav til styring og kontroll, noe som gjør at prosessene har tatt lang tid og krevd store ressurser. Med den skjerpede sikkerhetssituasjonen vil sektoren prioritere raskere og mer fleksible fremskaffelsesløp. 

Ifølge Gram overvåker Forsvarsdepartementet materiellinvesteringene gjennom etatstyringen av Forsvaret og Forsvarsmateriell (FMA). I tillegg har FMA ifølge Gram økt gjennomføringskapasiteten sin i 2023 og 2024 ved hjelp av kompetanseprogrammer innen prosjektledelse.

Et strategisk partnerskap

Gram forteller i svaret sitt at fregattene skal anskaffes, driftes og vedlikeholdes gjennom et strategisk partnerskap med en nær alliert, som deler Norges strategiske interesser. 

Valget av partnerland vil baseres på en helhetsvurdering av hva som gir best forsvarsevne over tid.

Det ble også understreket at Norges forsvarsindustrielle interesser er viktige og vil bli tatt hensyn til. Dette innebærer ifølge Gram at ulike former for industrisamarbeid skal vurderes som en del av prosjektet. Han nevner også at industrisamarbeid er en faktor i helhetsvurderingen ved valg av strategisk partner og er et av temaene i dialogen mellom nasjonene.

Elvenes med motsvar

Elvenes påpeker at anskaffelsen av fregatter, ubåter og standardfartøyer er en omfattende oppgave som krever nytenking. Han uttrykker bekymring for regjeringens manglende vilje til å involvere sivile aktører med nødvendig kompetanse.

– Svaret hans tyder på en liten interesse for å komplementere sektoren med nødvendig kompetanse og kapasitet fra sivile aktører. Dette er bekymringsverdig, skriver Elvenes til forsvarets forum.

– Spørsmålet forblir ubesvart

– Mitt inntrykk er at forsvarsministeren ikke virker tilstrekkelig åpen for å forbedre gjennomføringsevnen i forsvarssektoren, skriver han.

Han synes det er positivt at forsvarsministeren er lydhør for å bruke tredjepartsvurderinger i ulike faser i gjennomføringen av prosjektet.

– Men det grunnleggende spørsmålet forblir ubesvart, nemlig om forsvarssektoren har tilstrekkelig kapasitet og kompetanse «in house» til å «ta lead» i gjennomføringen av den nye flåteplanen, skriver han.

Powered by Labrador CMS