Nyheter
Huitfeldt ber Kina få slutt på krigen
Kina må forsette sin kontakt med Russland og jobbe for en slutt på Ukraina-krigen, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt til sin kinesiske kollega da han besøkte Oslo fredag.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Den kinesiske utenriksministeren Qin Gang ønsket på sin side Norge et gratulerer med dagen på forskudd før 17. mai.
Huitfeldt takket ham etter møtet for en åpen og ærlig samtale.
– Vi har hatt grundige diskusjoner om menneskerettigheter, blant annet våre bekymringer om Xinjiang og Hongkong. Vi har også diskutert Taiwan, sier Huitfeldt.
– En viktig del av våre diskusjoner, var Russlands uprovoserte invasjon av Ukraina. Kina spiller en viktig rolle i å redusere atomtrusselen. Det er viktig for hele verden. Jeg ber Kina fortsette sin kontakt med Russland for å redusere denne trusselen og få slutt på krigen, sier Huitfeldt.
Les også: Amerikansk general advarer om mulig krig mot Kina i 2025
I samtalene med Qin Gang brukte Huitfeldt tid på å forklare at situasjonen for Norge nå ikke er at det er kald krig, men at det er en varm krig på det europeiske kontinentet.
– Kina sier at de respekterer territoriell integritet. Det er et første skritt, sier Huitfeldt til NTB på spørsmål om også Kinas utenriksminister brukte samme ordvalg under møtet.
Sender spesialutsending
Da den kinesiske utenriksministeren tidligere fredag møtte statsminister Jonas Gahr Støre var også krigen i Ukraina et tema.
Les også: Tettere militært samarbeid mellom Russland og Kina
– Kina vil sende en spesialutsending til Ukraina i nær framtid og vi vil sende ham til Norge eller gi våre norske venner i Beijing en oppdatering på dette. Vi ser fram til å jobbe sammen med den norske regjeringen om en fredelig politisk løsning, sa Qin.
Støre sa de to hadde snakket om ting Norge og Kina var enige om, og ting landene er uenige om. Han gikk ikke detaljer om hvilke temaer som hadde vært diskutert.
– Og vi er enige om at der vi har ulike syn så skal vi håndtere dem direkte og i dialog, sa Støre.
Ba om forhandlinger
Under møtet med Huitfeldt framhevet Qin at både Kina og Norge tjener på dialog. Han sier at de to landene vil stå sammen om å følge opp FN-charteret for å fremme global fred og utvikling.
– Den umiddelbare prioriteten i Ukraina er å få slutt på kamphandlingene. Kina vil alltid stå for fred. Vi håper partene i konflikten kan gjøre en innsats for forhandlinger, sa Qin.
Qin sa at Kina og Norge er nære partnere selv om landene ligger langt fra hverandre.
– Vi håper at våre to land kan jobbe sammen og skape positiv energi i en usikker verden, sa Qin.
Ønsker en annen verdensordning
Den kinesiske utenriksministeren slapp unna med ett spørsmål fra norsk presse før han måtte rekke flyet til hjemlandet fredag ettermiddag.
Norges nest viktigste handelspartner slapp dermed å kommentere at norske sikkerhetsmyndigheter samlet mener at Kina, sammen med Russland, utgjør den største spionasjetrusselen mot norske interesser i Norge. Så sent som tirsdag denne uken beskrev Nasjonal sikkerhetsmyndighet det som at Kina ønsker er en annen verdensordning og som er i strid med norske samfunnsinteresser.
– Tok du opp spørsmålet om kinesisk spionasje i Norge i ditt møte med utenriksminister Qin Gang?
– Nei, det spørsmålet var ikke på agendaen. Etterretningsspørsmål er jo noe vi i Norge overlater til tjenestene, så det er det som er viktig for meg, at sikkerhetstjenestene har en helt spesiell rolle på dette og øver og opererer dette uavhengige av politiske myndigheter, svarer utenriksminister Anniken Huitfeldt til NTB.
– Men ville det ikke vært naturlig for deg i et slikt møte, å ta opp med Kinas utenriksminister at en samlet norsk sikkerhetstjeneste framholder at Kina, sammen med Russland, utgjør den største norske trusselen mot norske interesser?
– Det er han nok meget godt klar over, svarer Huitfeldt.
Den virkelige situasjonen
Kina takket også Norge for å ha uttrykt støtte til ett-Kina-politikken, som går ut på at Kina kun har ett regime. Det er grunnen til at Norge ikke anerkjenner Taiwan.
Utenriksministeren fikk spørsmål om Taiwan. På det svarte han at Kina aldri vil tillate at Taiwan blir selvstendig.
– Jeg understreket også at vi alle vil se fred og stabilitet og en fredelig gjenforening over Taiwanstredet, men separatistene motarbeider det, sa Qin.
Utenriksministeren kommenterte også at det vesten omtaler som brudd på menneskerettighetene i flere regioner, lett ikke er det.
– Jeg forklarte for ministeren (Huitfeldt) den virkelige situasjonen i Xinjiang, Hongkong og Tibet. Jeg understreket at forhold knyttet til disse tre områdene ikke har noe med menneskerettigheter å gjøre, men snarere dreier seg om Kinas uavhengighet, sikkerhet og utviklingsinteresser. Kina står fast mot alle utenlandske krefter som bruker slike situasjoner til å destabilisere eller splitte Kina, sa Qin.