Nyheter
Årets RAM-priser til Næss, Hereid og Alnes
Kommandersersjant Ebbe Næss mottok pris for hvordan han håndterte dødsulykken på Mauken i 2017.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Mandag ble årets RAM-priser delt ut under Army Summit 2021. RAM står for respekt, ansvar og mot, og er definert som Forsvarets kjerneverdier. Generalmajor og sjef for Hæren, Lars Lervik og Rune Wenneberg, Hærens sjefssersjant, stod for utdelingen.
– Ansvaret og privilegiet som følger med å ha flagget på skulderen representeres gjennom kjerneverdiene våre, sa hærsjef Lervik før han leste begrunnelsene til hver enkelt mottaker.
– Vi skal nå anerkjenne noe helt spesielle soldater som setter spor etter seg hver dag, også når ingen ser på. Disse soldatene har blitt løftet frem som de rollemodellene vi alle trenger. De er soldater som gjør hæren bedre og som jeg er umåtelig stolt over.
Klikk her for å se hvem som mottok fjorårets RAM-priser!
Respekt
Prisen for respekt tildeles kommandersersjant Ebbe Næss.
– Næss har i rollen som bataljonsersjant og medmenneske vært en rollemodell og etterlevd kjerneverdien respekt langt utover det som kan forventes. Næss har etter en tragisk dødsulykke fulgt opp og ivaretatt pårørende og involverte soldater på en verdig og respektfull måte, leste Lervik fra begrunnelsen.
Ulykken skjedde i oktober 2017, da et tungt bærbart mineryddingssystem gikk av mens det ble klargjort for sprenging, under et kurs på Mauken skytefelt nær Skjold i Indre Troms. 21 år gamle Hågen Skattum mistet livet.
I 2019 fikk Forsvaret i en rapport kraftig kritikk som følge av ulykken. Les mer om det her.
– I tiden etter ulykken og frem til i dag har han sørget for at ingen har falt utenfor, og vist en beundringsverdig respekt og tilstedeværelse for de involverte, sa Lervik.
Etter utdelingen presiserte Næss at dette var en pris han ikke er glad for å motta.
– Men jeg er utrolig takknemlig for at jeg også har blitt sett, understrekte han.
– For meg så er det jo spesielt å sitte her i dag. Det er med stor ydmykhet. For meg har denne hendelsen og det som har kommet i ettertid handlet om å være tilgjengelig for alle som har hatt behov for å ha meg der. Jeg har lært mye etter denne hendelsen, men det å klare å sette andre og annet før deg selv har vært viktigst for meg i kjølvannet av denne hendelsen.
Ansvar
Ansvarsprisen tildeles visekorporal Andreas Huseby Hereid, for hans tjeneste som lagfører i førstegangstjenesten i Hans Majestet Kongens Garde.
– Hereid har som ung leder vist en modenhet og ansvarsfølelse langt utover det som kan forventes. Gjennom sin utpregete ansvarsfølelse har han utviklet og fulgt opp sine medsoldater på alle områder, også dem han ikke har hatt det formelle ansvaret for, står det i begrunnelsen.
– Jeg kjente selv at jeg ville gjøre meg selv til en størst mulig ressurs. Jeg innså at en grad er sluttilstanden av det ansvaret du sitter med og må stå med til slutt, men at graden din aldri definerer hvilket ansvar du kan ta, sa Hereid etter å ha mottatt prisen.
– Det er ofte deg som person som avgjør hvilken rolle du får.
Mot
Prisen for mot tildeles major Edith Mutamuliza Alnes.
– Alnes har vært en tydelig og modig stemme i krevende debatter rundt blant annet likestiling, kvotering, mobbing og seksuell trakassering. Hun har våget å uttrykke sine meninger i temaer der mange er uenige med henne, sa Lervik.
Hærsjefen kaller Alnes sitt mot for «en døråpner» for andre.
– Major Edith er et forbilde for hæren og har etterlevd hærens kjerneverdi mot på en fremragende måte.
– Først og fremst er det stort at det anerkjennes, fordi det føles vanskelig å vite hvordan det mottas, fordi man er varsom på spesielt på de temaene som jeg har engasjert meg i, sa Alnes etter utdelingen.
– Jeg er ikke unik fordi jeg er kvinne og halvt afrikansk. Jeg ønsker å være unik og være en dyktig sjef basert på egenskaper og ikke være et tallgrunnlag. Når jeg tar på meg uniform føler jeg meg mest hjemme. Det er identiteten min.