Nyheter

BASE: Ubåten USS Oklahoma City på vei hjem til Naval Base Guam i 2021. Nå må USA betale deler av regningen for å rydde opp etter militær aktivitet på stillehavsøyen.

USA må punge ut for å rydde opp på Guam

US Navy brukte Ordot Dump på Guam som fyllplass for militært avfall i flere tiår. Nå må de betale for opprydning på stillehavsøyen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag denne uken ble det bestemt at USAs føderale myndigheter skal betale 48,9 millioner dollar, rundt 526 millioner norske kroner, for å rydde opp i Ordot Dump, en 23 dekar stor fyllplass i Guam i det vestlige Stillehavet. Det skriver nettstedet Stars and Stripes. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Fyllplassen ble brukt av det amerikanske forsvaret under andre verdenskrig, Korea-krigen og Vietnam-krigen. Det skal blant annet ha blitt dumpet giftig avfall i området. 

Store kostnader

Kostnadene for å rydde opp fyllplassen er anslått til rundt 160 millioner dollar,  og i 2017 gikk Guam rettens vei for å få amerikanske myndigheter til å betale for deler av regningen. Sakens springende punkt dreide seg om hvorvidt søksmålet falt innenfor foreldelsesfristen, men til slutt stemte USAs høyesterett enstemmig til fordel for Guam. 

– Naturressursene på øyen vår er hellige og må beskyttes, sa viseguvernør Joshua Tenorio den gang.  

– Det gjenstår en betydelig mengde arbeid for å sikre at fyllplassen blir vedlikeholdt på riktig måte og at det omkringliggende samfunnet forblir trygt. 

Les også: Forsvarssektoren sorterte 63 prosent av avfallet sitt i fjor.

Strategisk viktig øy for USA

De strategisk viktige Naval Base Guam og Anderson Air Force Base ligger begge på Guam, og er hjemmehavn for blant annet Submarine Squadron 15, Naval Special Warfare Unit One og luftforsvarets 36th Wing. 

Øyen er et såkalt uinnlemmet amerikansk territorium, som har hatt begrenset selvstyre siden 1950. Øyen har et innbyggetall på rundt 160.000 innbyggere, og styres av en valgt guvernør og en folkeforsamling. 

Powered by Labrador CMS