Nyheter

OSCARSBORG: Større deler av den historiske festningen kan bli gjort om til hotell. Bilder er fra 2021, da Statsraad Lehmkuhl seilte forbi.

Oscarsborg: Mulighet for 16 hotellrom i hovedfortet

Festningshotellene har laget en mulighetsstudie som ser på hvordan den fredede bygningsmassen kan brukes til hotell.

Publisert

– Ved etableringen av hotellvirksomheten på Oscarsborg Festning, ønsket Staten ved Forsvarsbygg en mulighetsstudie for etablering av overnatting i hovedfortet, i tråd med historisk bruk, skriver Festningshotellene i en pressemelding.

De ser for seg utvikling av i første omgang 16 rom eller suiter i hovedfortets opprinnelige forlegningsrom, lokaler som har stått ubrukt og forfalt siden Forsvaret avviklet sin aktivitet ved festningen, ifølge pressemeldingen.

«Tanken om at (historisk) bruk er beste vern er gjeldene gjennom hele prosessen, og det ligger i Festningshotellenes visjon at prosjektet skal bidra til historie- og kulturformidling, så vel som å tjene dagens behov for innkvartering av høyt sikkerhetsnivå.»

Inspirert av skip

I mulighetsstudien står det at hotellvirksomheten på øya har pågått i 20 år, og at de ser på hovedfortet som en forlengelse av festningshotellet.

Når det gjelder tekniske løsninger har de hentet inspirasjon fra skip.

Tekniske gjennomføringer skal legges i oppbygde gulv. Det kan dessuten bli dyrt å legge inn vann og avløp til hvert enkelt rom.

«For å unngå kjerneboring og større tekniske inngrep, er alternativet å benytte et vakuumanlegg som krever mindre rørdimensjoner. Til dette anlegget kan også gråvann fra badene tilkoples. Teknikken er velkjent fra skip og er driftssikkert», står det i studien.

HOVEDFORTET: En tegning fra mulighetsstudien som viser hvordan Festningshotellene forestiller seg et nytt hotellrom på Oscarsborg.

Bombet av tyskerne

Hovedfortet ble bygget i 1849-56, og Oscarsborg ble regnet som Nord-Europas mest moderne festning da den var ny, ifølge Forsvarsbygg:

«Den eneste gangen festningen har vært i kamp var 9. april 1940 da tyskerne angrep Norge. I timesvis ble festningen og hovedfortet bombet av tyske fly. Taket på hovedfortet ble truffet, men ellers kom festningen relativt uskadet fra bombingen.»

Den 205,9 meter lange tyske krysseren Blücher med et mannskap på 1600 ble senket av batteriene på Oscarsborg festning samme dag, ifølge Store norske leksikon.

I 2012-14 ble hovedfortet restaurert utvendig, inkludert taket som ble ødelagt under angrepet på festningen 9. april.

Det var kystartillerioffiser Birger Eriksen fra Moskenes som bestemte at det skulle skytes mot Blücher, visstnok med disse bevingede ord:

«Enten blir jeg stilt for krigsrett, eller så blir jeg krigshelt. Fyr!»

Powered by Labrador CMS