Nyheter

NÜRNBERG: Benjamin Ferencz var aktor under Nürnbergprosessene. I en alder av 102 tildeles han den amerikanske Kongressens gullmedalje for sin livslange innsats for rettferdighet.

Den siste gjenlevende Nürnberg-aktoren får Kongressens gullmedalje

Benjamin Ferencz tildeles medaljen for det som omtales som den største draps-rettssaken i historien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Florida-mannen Ferencz var 27 år gammel i 1948 da han hadde samlet nok bevis til å føre 22 medlemmer av nazistenes dødsskvadroner for retten. De var ansvarlige for drap på flere enn en million jøder, romfolk, sovjetere og andre personer drept i massakre, skriver nyhetsbyrået Tribune News Service. Artikkelen er gjengitt i amerikanske Stars and Stripes.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det er en ære å få anerkjenne hans bemerkelsesverdige og livslange innsats for rettferdighet, fred og menneskelig verdighet med Kongressens gullmedalje, som er Kongressens høyeste uttrykk for ære, sier Florida-demokraten Lois Frankel.

Dokumenterte krigsforbrytelser

102 år gamle Ferencz ble født i Transylvania i det som i dag er Ungarn i 1920. Det samme året flyttet familien til USA for å unngå jødeforfølgelsene. Oppveksten på Manhattans Lower East side hadde stor påvirkning på hans senere karrierevalg. Bydelen hadde mye kriminalitet, og Ferencz bestemte seg for at dersom han ble nødt til å velge mellom kriminalitet og loven, ville han velge loven.

Han fikk stipend til å studere jus ved Harvard i 1940, og vervet seg i den amerikanske hæren i 1943. Der ble han del av en avdeling som samlet bevis på krigforbrytelser. For å dokumentere forbrytelsene som var begått, besøkte han konsentrasjonsleire så snart de var frigjort. Blant annet sikret han registre over navn på de som var drept.

BUCHENWALD: Bildet viser fanger i brakken sin i konsentrasjonsleiren Buchenwald få dager etter at amerikanske styrker frigjorde den. Bildet er datert 16. april 1945. Ferencz arbeidet med å dokumentere forbrytelsene fra leirene, for bruke det som beviser i den påfølgende Nürnbergprosessen.

Aktor i Nürnberg

I 1946 ble han hentet inn for å jobbe for Nürnbergprosessen. Der ble han aktor i saken mot den såkalte «Einsatzgruppen». Det var den niende av tolv saker det internasjonale militærtribunalet førte i Tyskland. Nazistene stod tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten.

– De tiltalte var befal og offiserer i spesielle SS-grupper kjent som Einsatzgruppen, etablert med hensikt å massakrere mennesker fordi de var jøder eller fordi de av en annen årsak ble ansett for å være underlegne mennesker, sa Ferencz i sitt innledningsforedrag under rettssaken.

Retten fant 20 av de tiltalte skyldige i krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. To ble funnet skyldige i andre forbrytelser. 14 av de tiltalte ble dømt til døden.

Etter Nürnberg-prosessene har 102-åringen brukt store deler av sitt liv på å jobbe for rettferdighet. Det han så som etterforsker under andre verdenskrig er fortsatt med ham. I et nylig intervju med Florida Jewish Journal fortalte han om det.

– Leirer som Buchenwald, Mauthausen og Dachau er tydelig imprentet på hukommelsen min. Det er fortsatt slik i dag at dersom jeg lukker øynene, så er jeg igjen vitne til en dødelig visjon som jeg aldri kan glemme.

Powered by Labrador CMS