Nyheter:
Fikk minnepris for å fortelle om krigen
Kristian Bergsund er vinner av Sønstebyprisen 2020.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Det er antagelig den største dagen i livet mitt. Jeg er veldig ydmyk og glad for at jeg har fått denne prisen, sier Kristian Bergsund (73) til Forsvarets forum.
Foran en fullsatt Fanehall på Akershus festning mottok han det synlige beviset– et diplom og statuen «Mannen på sykkelen» av billedkunstneren Per Ung – på at han er vinner Sønstebyprisen 2020. Mer overraskende var det at formidleren av krigshistorie fra 2. verdenskrig, også mottok Forsvarsmedaljen med laurbærgren av viseadmiral Elisabeth Natvig.
På hjemmesiden til Sønsteby-fondet, som er opprettet for å bevare minnet etter Gunnar Sønsteby, kan du lese mer om prisen og hensikten for at det blir utdelt.
– Jeg har vært med på tildeling av slike medaljer, men jeg hadde aldri tenkt at jeg selv skulle motta det, sier Bergsund.
Undervist for Forsvaret
Bergsund forteller at han ikke fikk anledning til å gjennomføre verneplikten. Likevel formet krigsminnene til familien interessen for historien om 2. verdenskrig på hjemstedet Bagn i Valdres.
– Faren min var med i kampene mot tyske styrker fra Gjøvik til Valdres i april 1940. Selv om han mistet kjente, var det kanskje det tyngste han opplevde å anholde nordmenn som hadde tjent tyskerne under krigen, sier Bergsund og viser til rettsoppgjøret etter krigen.
– Alle kjente jo alle i bydga.
I begrunnelsen for at nettopp Bergsund fikk Sønstebyprisen heter det blant annet at:
«Kristian Bergsund har i mer enn 25 år også bistått Krigsskolen og flere av Forsvarets avdelinger i deres årlige undervisningsopplegg i Valdres. Hans skildringer er viden kjent, og historiene er for lengst en del av pensum for kommende befal. Han er en idlsjel og idealist av sjeldent format».
Forsvarsmedaljen med laubærgren
I tillegg til Sønstebyprisen, fikk Bergsund også overrakt Forsvarsmedaljen med laubærgren. I begrunnelsen pekes det på hans betydning for formidling og ivaretakelse av lokal krigshistorie.
«Bergsund har stått i spissen for bevaring og bruken av Bagnsbergatn gård som et utgangspunkt og symbol for kunnskapsformidling om 2. verdenskrig for skoleelever og kadetter. Han har i tillegg arbeidet aktivt for markeringer og ivaretakelse av veteraner».
– Kontakten min med Forsvaret har betydd mye. Så lenge «pappen» holder, sier Bergsund og peker mot tinningen...
– ... skal jeg fortsette med å formidle krigshistorie.
Visste du at William Nygaard mottok Sønstebyprisen i fjor? Vi intervjuet ham i hjemmet der han ble offer for et attentatforsøk.