Nyheter

KUNSTMONUMENT: Roseslottet er en kunstinstallasjon og pedagogisk prosjekt som forteller historien om okkupasjonen av Norge.

Roseslottet får Sønsteby-prisen

Kunstinstallasjonen ved Holmenkollen i Oslo forteller om okkupasjonen av Norge under 2. verdenskrig. Monumentet tildeles nå Gunnar Sønstebys pris for 2022.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Roseslottet er ingen ensidig heltedyrkelse, men viser frem det alvorlige mangfold i hvordan vi som mennesker og nasjon forholdt oss til krig og okkupasjon, skriver Gunnar Sønstebys minnefond, som deler ut prisen, i en pressemelding.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kunstprosjektet setter også fokus på humanisme og demokrati, verdier som ble utfordret av den tyske okkupasjonsmakten under krigen.

En av hovedarkitektene bak utstillingen, maleren og kunstneren Vebjørn Sand, er stolt over tildelingen:

– Det er en stor ære for alle oss som står bak Roseslottet, å få en så høythengende pris. Det er en stor motivasjon når vi nå skal ta fatt på arbeidet videre med å formidle det vi aldri må glemme, skriver Sand i en sms til Forsvarets forum.

Sand understreker videre betydningen generalløytnant Kjell Grandhagen hadde for prosjektet i rollen som mentor. Han døde i 2019, før Roseslottet åpnet for publikum.

Les også: – Jeg bærer ikke nag til tyskerne

En historisk stemme

– Samlet er dette det mest originale og største pedagogiske enkeltprosjektet om den andre verdenskrig og okkupasjonen av Norge vi har her i landet. Vi hører den historiske stemmen i duett med en sterk humanistisk røst gjennom dette prosjektet, heter det videre i pressemeldingen fra Gunnar Sønstebys minnefond.

BESØK: Tidligere forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) inviterte krigsveteraner og tidsvitner til Roseslottet i august for å offisielt åpne en ny del. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen var også til stede.

Gullseil og malerier

Vebjørn Sand står sammen med broren Eimund Sand, bak Roseslottet. Kunstinstallasjonen består av malerier og fem 25 meter høye gullseil, som symboliserer ulike sider av motstandskampen.

Roseslottet åpnet i 2020. Da var det 80 år siden Norge ble angrepet og 75 år siden frigjøringen, står det på monumentets nettsider. Kunstprosjektet forteller blant annet om krigsfanger, krigsseilerne, motstandskanp, jødeforfølgelsen og hverdagslivet under okkupasjon.

Motstandsmann

Gunnar Sønsteby var en av de mest kjente motstandsmennene i Norge under krigen, og en viktig samfunsstemme i årene etter. Minnefondet i hans navn ble etablert i 2013, ett år etter hans død.

Sønsteby-prisen deles ut til «den person eller organisasjon som i handling har fremstått som en modig forsvarer av de grunnleggende verdier i vårt demokrati, herunder holdt forsvarsviljen levende og bidratt til at vårt forsvar trygger landets frihet og uavhengighet».

Selve prisoverrekkelsen skjer på Roseslottet 14. januar.

Powered by Labrador CMS