Nyheter
Tybring-Gjedde støtter hotellplaner på Oscarsborg
Tony Eide i Festningshotellene AS ønsker å bygge 16 hotellrom eller suiter i Hovedfortet på Oscarsborg. Nå får han støtte av stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp).
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Etter at Festningshotellene i mai lanserte en mulighetsstudie med planer om 16 hotellrom eller suiter i Hovedfortets andre etasje, har stadig flere kastet seg inn i Oscarsborg-debatten.
– Jeg synes dette forslaget er fornuftig. Kreativitet bør verdsettes, ikke kritiseres på autopilot. Kobling av næringsvirksomhet og kultur er positivt. Det vinner alle på, skriver Christian Tybring-Gjedde i en sms til Forsvarets forum,
Tybring-Gjedde sitter i Forsvars- og utenrikskomiteen.
I korte trekk handler debatten om hva den i dag tomme andre-etasjen i Hovedfortet skal brukes til. Vinduene vender inn mot Borggården.
Forsvarets museer ønsker å ta i bruk lokalene til nye historiske utstillinger, mens Festningshotellene håper å kunne bygge 16 hotellrom.
I et debattinnlegg i Østlandets Blad tar Per Egil Grimstad, kommandant Oscarsborg festning og sjef for Oscarsborg festningsmuseum, sterkt avstand fra hotellplanene.
Grimstad skriver at det er vanskelig å forstå hvordan hotellplanene skal kombineres med fortsatt bruk av Hovedfortets borggård som kulturarena.
Rødt støtter kommandanten
Partiet Rødt slutter seg til kommandantens advarsel, skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes i en e-post til Forsvarets forum. Han sitter også i Forsvars- og utenrikskomiteen på Stortinget.
Han mener det er feil å privatisere det viktigste kulturminnet på Oscarsborg, der det tyske krigsskipet Blücher ble senket 9. april 1940,
– Vi kan ikke finne oss i at en viktig del av Oscarsborg i praksis blir lukket for allmennheten, skriver Moxnes.
Han mener at Oscarsborg må brukes til å fortelle historien om Forsvarets kamp for Norges selvstendighet og frihet i møte med Nazi-Tysklands overmakt.
– Det er en mye bedre idé at områder som er ubrukte i dag tas i bruk av museet, som bidrar til vår felles historiske hukommelse og forsvarsvilje, enn at det skal overtas av hotelldrift for privat profitt, skriver Moxnes.
Stille fra Forsvarsdepartementet
Erling Kjærnes, direktør i Forsvarets museer, har tidligere opplyst til Forsvarets forum at Forsvarsstaben (FST) støtter innrangering av arealene, som i praksis skal bety at FST støtter Kjærnes' ønske om museum.
Imidlertid har det ikke lyktes Forsvarets forum å få en kommentar fra FST om hvor de står i saken.
I et brev fra Forsvarsbygg til FST datert 1. juni i år, som Forsvarets forum har fått innsyn i, anbefaler Forsvarsbygg at «innrangering stilles i bero inntil videre». Det står også at Forsvarsbygg ønsker dialog med FST om saken.
Forsvarsdepartementet har tidligere opplyst til Forsvarets forum at saken ikke ligger på deres bord, og at de dermed ikke tatt stilling.