Nyheter

PÅ VEMORK: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (SP) besøker tungtvannskjelleren på Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork.

Gram besøkte Vemork: – Gjør sterkt inntrykk

VEMORK (Forsvarets forum): Om en måned er det 80 år siden sabotasjeaksjonen i tungtvannskjelleren.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det å være på plassen det skjedde og få høre historien formidlet. det gjør sterkt inntrykk, vil jeg si. Det er spektakulære operasjoner som er verdenskjent, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han besøkte tirsdag Vemork og tungtvannskjelleren. I en pressemelding fra Forsvarsdepartementet står det at besøket knyttes til det kommende jubileet for sabotasjeaksjonen. Natt til 28. februar 1943 gikk elleve sabotører til aksjon. De kom seg inn i tungtvannskjelleren og sprengte den.

Historien om aksjonen får statsråden til å reflektere over dagens situasjon.

– Det er noe med tiden vi er i også. At du vet at det på nytt pågår krigshandlinger, at det er folk som risikerer mye for å sikre frihet.

HISTORISK: Tungtvannskjelleren på Vemork var åsted for en av de virkelig spektakulære sabotasjeoperasjonene i norsk historie.

– Hva er viktig å formidle til kommende generasjoner?

– For noen dager siden var jeg tilstede på utdelingen av Sønsteby-prisen til Jens Stoltenberg, Natos generalsekretær. Da ble vi påmint budskapet fra Sønsteby, som var en annen av de heltene som med spektakulære operasjoner under krigen jo nettopp brukte livet sitt etter krigen på å nå ut til ungdommen, snakke med folk og minne om at det beste du kan gjøre er å være med å sikre friheten mens du har den.

MINNES: Museumsdirektør Anna Hereid og forsvarsminister Bjørn Arild Gram i tungtvannskjelleren.

– Grunntanken med det vi har bygget opp her, rundt ruinen av det som var hydrogenfabrikken og tungtvannskjelleren, det er å formidle nøyaktig hva var det som ble produsert her, men selvfølgelig blir det et sentralt fokus å formidle krigshistorie over et bredt spekter, sier museumsdirektør Anna Hereid til Forsvarets forum.

Joachim Rønneberg har flere ganger sagt at han hadde et sterkt ønske om at historien kunne formidles fra tungtvannskjelleren, i forbindelse med sine egne besøkt ved Vemork, forteller museumsdirektøren. Rønneberg ledet sabotasjegruppa Gunnerside som sprengte tungtvannsanlegget. Han døde i oktober 2018.

– Han fikk akkurat oppleve at vi fant ruinen, dessverre får han ikke se dette anlegget, men vi har i hvert fall realisert hans ønske, sier Hereid.

Les intervju med Rønneberg fra 2013 her.


Powered by Labrador CMS