FLYSTASJON: Ap og Senterpartiet vil ikke snu vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon og flytte de maritime patruljeflyene til Evenes. Her ser vi et amerikansk P-8 på Andøya flystasjon i forbindelse med øvelse Dynamic Mongoose i 2018.Foto: Werner Juvik/Forsvarets forum
Andøya flystasjon: Den nye regjeringen vil ikke snu nedleggelsen
Ordfører Knut A. Nordmo (Sp) raser over at Støre og Vedums regjering ikke vil snu nedleggelsen av Andøya flystasjon.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Artikkelen er oppdatert med kommentar fra partileder i Rødt Bjørnar Moxnes.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
– Jeg er trist og jeg er forbanna. Vi har vært vertskap for Forsvaret i 60 år. Nå må vi finne ut hva dette innebærer for kommunen, men med dette er troverdigheten til Arbeiderpartiet og Senterpartiet i tilknytning til forsvarspolitikken forduftet, sier ordfører i Andøy kommune Knut A. Nordmo til Forsvarets forum.
Han mener at fondet som regjeringen har presentert for Andøy kommune på 250 millionar kroner, ikke holder mål.
Da Arbeiderpartiet og Senterpartiet presenterte sin regjeringsplattform ved Hurdalsjøen onsdag 13. oktober viste de til at fondet kommer i tillegg til andre tilskudd til kommunen, og at fondet vil bidra til mer aktivitet i kommunen ved blant annet å «styrke» romindustrien og reiselivsnæringen i øykommunen.
Det innebærer likevel at Senterpartiet ikke har fått gjennomslag i sitt krav om å snu vedtaket om nedleggelse av Andøya flystasjon.
Det skuffer ordfører Nordmo:
– Jeg vil nesten ikke begynne å «rippe» opp i hva flystasjonen betyr for kommunen. Med dette har Senterpartiet sviktet sitt partiprogram, sier Nordmo.
Viktig for Senterpartiet
«Det er kritisk for lokalsamfunnet om flystasjonen forsvinner, både de militærfaglige og samfunnsmessige konsekvensene tilsier at den militære flystasjonen på Andøya må bevares», heter det på nettsiden til Senterpartiet.
Under fremleggelsen av regjeringsplattformen vedgikk Trygve Slagsvold Vedum at de hadde gått på et tap ved nedleggelsen av Andøya flystasjon.
– Det er noen vedtak som er fattet av den utgående regjeringen som vi har vært uenig i hele tiden, som for eksempel situasjonen på Andøya. Jeg mener at det hadde vært å gå en ny runde på det, det fikk vi ikke gjennomslag for, sa Vedum.
– Den totale forsvarspolitikken i denne regjeringsplattformen, den er solid, den er god.
Arbeiderpartiets forlik om Andøya
Den sterke støtten til å bevare flystasjon har ikke stått like sterkt hos regjeringspartner Arbeiderpartiet. Sammen med den avtroppende Solberg-regjeringen, samt Fremskrittspartiet, inngikk Ap et forsvarsforlik om å legge ned Andøya og i stedet flytte de maritime patruljeflyene til Evenes.
Sistnevnte flystasjon skal være base for blant annet kampflyene F-35 og de nye P-8 flyene som er ventet å ankomme Norge neste år.
Mageplask for regjeringen
Heller ikke Rødts Bjørnar Moxnes legger noe imellom når han kritiserer Ap og Sp-regjeringens beslutning om å legge ned flystasjonen.
– Dette skader de ansatte på Andøya og derfor også forsvarsevnen. Politikerne må ikke glemme at de ansatte er Forsvarets viktigste ressurs. Når beslutninger tas bak deres rygg og uten et skikkelig faglig grunnlag, som her, så kan det til syvende og sist ramme hele Forsvaret, skriver Moxnes til Forsvarets forum.
Han omtaler nedleggelsen av Andøya flystasjon som et «enormt mageplask» for den nye regjeringen.
– Evenes er blitt en enorm kostnadsbombe, og det er stor usikkerhet om det i det hele tatt er forsvarlige forhold for overvåkingsflyene der, skriver Moxnes.